Chrétien: het lot van Canada staat op het spel

OTTAWA, 26 OKT. De Canadese premier, Jean Chrétien, heeft gisteren in een emotionele oproep de inwoners van Québec voorgehouden, dat ze het voortbestaan van Canada in gevaar brengen als ze maandag bij het referendum over de toekomst van Québec voor afscheiding stemmen.

Chrétien hield tijdens zijn toespraak op de televisie - de eerste sinds hij twee jaar geleden premier werd - een dringend pleidooi voor nationale eenheid en zei dat de Québécois zich maandag over meer uitspreken dan over hun gebied alleen, maar dat ze ook beslissen over het lot van Canada. “Blijven of weggaan, dat is het thema van het referendum. Het gaat daarbij om een serieuze en onomkeerbare beslissing, met onvoorzienbare en onberekenbare gevolgen”, aldus Chrétien. “Ons land is in gevaar. Canada staat voor een beslissend moment in zijn geschiedenis.”

Het emotionele pleidooi van premier Chrétien hangt naar het oordeel van waarnemers samen met de waarschijnlijkheid dat de inwoners van Québec maandag in meerderheid voor afscheiding van hun gebied van Canada zullen stemmen. Volgens een gisteren gepubliceerde opiniepeiling is 49 procent van de kiezers in Québec van plan zich maandag voor de uitroeping van de soevereiniteit uit te spreken. Na de bekendmaking van dat resultaat eiste Chrétien zendtijd op de televisie. Twee maanden geleden leek de mogelijkheid van een zege van de separatisten bij het referendum nog zeer klein.

De premier appelleerde in zijn toespraak aan de trots van de Québécois op hun land, waar de zaken naar zijn zeggen de staat van perfectie dichter benaderen dan waar dan ook in de wereld. “Ik zeg tot mijn mede-Québécois: laat niemand wegnemen of bagatelliseren wat we hebben bereikt. Laat niemand u vertellen dat u geen trotse Québécois en een trotse Canadees binnen Canada kunt zijn.” Hij beloofde de kiezers van Québec dat er nooit een beslissing zal worden genomen die Québec aangaat zonder de instemming van het gebied.

Na Chrétien sprak de separatistische leider van Québec, Lucien Bouchard. Hij lanceerde een aanval op Chrétiens geloofwaardigheid. “We zullen niet worden bedrogen. De commentaren [van Chrétien] van vandaag zijn niet geloofwaardig. Hij is het zelf niet.” (Reuter)