Budgetten zorg aangepakt

DEN HAAG, 26 OKT. Zorgverzekeraars en zorginstellingen worden zelf verantwoordelijk om de kosten van de gezondheidszorg in de hand te houden. Instellingen zullen vanaf 1998 niet meer worden gecompenseerd als ze hun budget overschrijden. Vroeger werden overschrijdingen 'kwijtgescholden'. Dit staat in de nota 'De prijs die zorg verdient' die minister Borst (volksgezondheid) gisteren aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In het regeerakkoord is afgesproken dat er jaarlijks 1,3 procent meer uitgegeven mag worden aan de gezondheidszorg, omdat bedrag niet hoger uit te laten komen wordt een deel van de zorg overgelaten aan de “markt”.

Zorgaanbieders krijgen op basis van landelijke produktprijzen een budget. Binnen drie jaar wordt het systeem waarin het individuele ziekenfonds de financiële resultaten achteraf kan gladstrijken via middelen uit de algemene kas afgeschaft. De fondsen kunnen elkaar in de toekomst wel beter beconcurreren doordat de nominale premie vrij wordt gelaten.