Brazilië en Oekraïne willen samen in raketten

BRASILIA, 26 OKT. Brazilië en de Oekraïne overwegen gezamenlijk raketten te gaan lanceren vanaf een basis in de Amazone. Dat heeft de Oekraïense president Leonid Koetsjma gisteren tijdens een staatsbezoek aan Brazilië gezegd. Volgens hem vullen de Oekraïense expertise op raketgebied en de geografische voordelen van Brazilië elkaar aan. Het afschieten van een satelliet van nabij de evenaar kost de minste energie. Koetsjma was tot juli 1994 directeur van de Joesmasj-raketfabriek in Dnjepropetrovsk, het belangrijkste produktiecentrum van intercontinentale raketten in de voormalige Sovjet-Unie. De Oekraïne heeft vorig jaar het non-proliferatieverdrag (NPV) tegen de verspreiding van kernwapens ondertekend. Daarom mag het rakettechnologie voor vreedzaam gebruik exporteren. Brazilië, eveneens ondertekenaar, heeft zijn kernwapenprogramma officieel beëindigd. Het Braziliaanse ruimtevaartprogramma stagneert door geldgebrek. Koetsjma brengt vandaag een bezoek aan de steden São Paulo en Curitiba, waar veel Oekraïeners wonen. (Reuter)