Begrotingstekort VS daalt tot 164 miljard dollar

WASHINGTON, 26 OKT. Het federale begrotingstekort van de Verenigde Staten is gedaald tot 164 miljard dollar. Dat heeft president Clinton gisteren gezegd. Het is het derde achtereenvolgende jaar dat het tekort daalt. Tijdens een persconferentie zei Clinton dat hij niet zou toegeven aan de Republikeinse dreiging de staatsschuld niet meer af te betalen. De Republikeinen zeggen dit dreigement te willen uitvoeren, tenzij de president de door hen voorgestelde bezuinigingen accepteerdt. Als de Republikeinen doorzetten, “zal ik een veto uitspreken en een begroting eisen die onze waarden reflecteert”, aldus de Democratische president. Hij herinnerde eraan dat het tekort voor het eerst zo lang daalt sinds Truman president was in de jaren vijftig. Deze prestatie is volgens een Clinton het gevolg van de zware beslissingingen die hij in het eerste jaar van zijn presidentsschap door het Congres loodste. Wat de Republikeinen doen, is volgens hem “economische chantage”. (AP)