Arnhem krijgt primeur nieuw betaalmiddel

ARNHEM, 26 OKT. Nederland is weer een nieuwe betalingsvorm rijker. In Arnhem werd vanmorgen het startsein gegeven voor de eerste fase van de landelijke introductie van de chipknip.

Arnhem is de eerste stad in Nederland die kennismaakt met de chipknip, een oplaadbare electronische portemonnee in de vorm van een pas die bestemd is voor betalingen tot enkele tientjes. Het initiatief is afkomstig van de gezamenlijke banken.

Interpay Nederland, de organisatie die verantwoordelijk is voor de technische realisatie van het project, heeft inmiddels 900 chipknip-betaalautomaten in Arnhem geïnstalleerd op ruim 700 lokaties, onder meer parkeerautomaten, telefooncellen, marktkramen en gemeentelijke diensten. Tot nu toe hebben 7000 inwoners van Arnhem een chipknip aangeschaft. Eerder deze maand lieten Vendex en Albert Heijn weten niet aan het project te zullen meedoen, onder meer omdat de chipknip-automaat en de kassa niet zijn gekoppeld.

De gebruiker kan zijn chipknip bij bank of postkantoor opladen met minimaal 25 gulden en maximaal 500 gulden per keer. Voor het opladen is een pincode nodig, voor het betalen met de chipknip is geen pincode nodig.

Voordeel van de chipknip is dat betalen sneller gaat, omdat er geen contact hoeft te worden gelegd met de bank om het saldo te controleren, zoals bij de pinpas. Een voordeel voor de winkelier is dat de klant altijd met gepast geldt betaalt en het geld niet hoeft te worden geteld en vervoerd.

Verwacht wordt dat de chipknip na vijf jaar 15 tot 20 procent van het contant geldverkeer gaat vervangen. Thans wordt 80 procent van alle financiële transacties in Nederland contant betaald. Er zijn 10 miljoen passen met pincode in omloop. Hiermee werden vorig jaar in Nederland ruim 144 miljoen transacties gepleegd. Dit jaar zullen dat er 240 miljoen zijn, een stijging van 65 procent.