Alleen Krajicek in derde ronde Essen

ESSEN, 26 OKT. Als enige Nederlander heeft Richard Krajicek gisteren de derde ronde van het sterk bezette tennistoernooi in Essen bereikt. Hij won in zijn eerste optreden in de Gruga-halle in twee sets van de Nieuwzeelander Brett Steven: 6-3 en 6-4. In de derde ronde speelt hij vanavond tegen Boris Becker.

De overige drie Nederlanders werden in de tweede ronde uitgeschakeld. Agassi was een maatje te groot voor Eltingh. De Amerikaan won in 77 minuten met 6-2 en6-4. Siemerink, vijftiende geplaatst, schoot tekort tegen Woodforde: 3-6 en 4-6. De Spanjaard Bruguera had geen moeite met Winnink en won eenvoudig met 6-3 en 6-2.

Met Siemerink verdwenen gisteren nog drie geplaatste spelers uit toernooi, dat een prijzengeld heeft van 3,3 miljoen gulden. Chang (5) verloor van Vacek, Ivanisevic (8) van Sinner en Ferreira (12) was de mindere van Boetsch.

Agassi speelde in Essen zijn eerste partij na zijn uitvallen in de halve finales van de Davis Cup tegen Zweden. Hij arriveerde zaterdag in Essen, nam zijn intrek in twee suites in het Sheraton en voelde op de training dat zijn uitgerekte borstspieren weer strak stonden. Eltingh verloor voor de vierde keer van de nummer één van de wereld. Hij won één keer in 1992 op het gravel van Barcelona. Voor Eltingh, 36ste van de wereld, was het de 25ste nederlaag in dit jaar tegenover 24 overwinningen. Agassi behaalde zijn 73ste zege, tegenover acht verliesbeurten.

Eltingh was tegen de beste returner van de wereld kwetsbaar op zijn tweede opslag. Daarop scoorde hij slechts 40 procent. Zijn eerste opslag ging beter, 66 procent inclusief tien aces. Een bedreiging vormde hij voor Agassi nauwelijks. Eltingh verwierf vier breekpunten, Agassi tien.

Joost Winnink kon de stunt van dinsdag niet herhalen. Na de winst in de eerste ronde tegen Paul Haarhuis kwam de 24-jarige speler tegen de Spanjaard Sergei Bruguera duidelijk te kort. Qualifier Winnink verdiende in Essen 48 punten voor de wereldranglijst. Die helpen hem zo'n twintig plaatsen omhoog, van 175 naar 155, de hoogste positie in zijn carrière.

Stefan Edberg werd na Lendl, Connors en McEnroe de vierde tennisser die de grens van 1.000 enkelspelen passeerde. In zijn 1001ste partij werd hij door Sampras geëerd. “Edberg is een speler voor wie ik groot respect heb”, zei de nummer twee van de wereld na zijn zege in zestig minuten. “Maar dit was niet de Edberg van vijf jaar geleden. Hij miste volleys die hij in die tijd nooit gemist zou hebben.”

Op het gravel in Santiago bereikte Sjeng Schalken de kwartfinales. Hij versloeg de Venezulaan Pereira in 63 minuten met 6-1 en 6-4. Schalken, als achtste geplaatst, bezat een geducht wapen in zijn eerste opslag. Hij sloeg zijn eerste service 70 procent in en scoorde daarop 87 procent, 27 op 31. Breekpunten stond hij niet toe. Zijn volgende tegenstander wordt de winnaar van het duel tussen de als tweede geplaatste Alberto Costa en Sabau. (ANP)