Afzet chips verloopt goed; Philips rekent op verbetering van nettowinst

EINDHOVEN, 26 OKT. Philips verwacht 1995 af te sluiten met een belangrijke verbetering van de netto winst uit gewone bedrijfsuitoefening. Over de afgelopen negen maanden boekte het elektronicaconcern al een netto bedrijfsresultaat van 1,67 miljard gulden, een stijging tegenover vorig jaar met 50 procent.

Dit heeft Dudley Eustace, financieel bestuurder van Philips, vanmorgen bekendgemaakt in een toelichting op de cijfers over het derde kwartaal. Hij weigerde zijn prognose te preciseren, maar wees naar de eveneens “belangrijke stijging” over de afgelopen negen maanden. Het blijft goed gaan met de afzet van chips, maar de verkoop van consumentelektronica viel erg tegen.

Het resultaat van Philips ontstemde beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs. De koers steeg de afgelopen week even boven de 70 gulden en sloot gisteren op 68,30. Na de publikatie van het kwartaalresultaat noteerde het aandeel 63,20 gulden.

In de periode juli-september behaalde het elektronicaconcern een netto omzet van 15,3 miljard gulden, 8 procent groei tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee kwam Philips' omzet over 1995 tot dusver uit op 44,6 miljard gulden, een stijging van 6 procent ten opzichte van de eerste negen maanden van 1994. Zonder de negatieve invloed van lagere wisselkoersen (min 8 procent) en overgenomen bedrijven (plus 2 procent) was de omzetgroei 12 procent geweest.

De totale netto winst over de eerste negen maanden bedroeg 1,87 miljard gulden, inclusief een buitengewone bate van 200 miljoen gulden voor de verkoop van een minderheidsbelang in Philips-dochter ASML (toelevering chipsindustrie). De winst per aandeel bedraagt 5,50 gulden. Philips keert geen interimdividend uit, net als in de voorgaande vijf jaar.

Net als in de eerste twee kwartalen was de produktsector Componenten en Halfgeleiders (beeldbuizen, chips) goed voor de grootste bijdrage aan het resultaat. In totaal zorgde deze produktsector dit jaar al voor een bedrijfsresultaat van 1,7 miljard gulden, op een totaal van 2,8 miljard.

Consumentenelektronica, de grootste produktsector van Philips, noteerde een omzetgroei van 7 procent tot 15 miljard gulden. Het bedrijfsresultaat daalde in de eerste negen maanden van 325 miljoen gulden naar 227 miljoen. De grote problemen bij de Duitse dochter Grundig leidden ertoe dat de sector over het derde kwartaal in zijn geheel slechts 8 miljoen gulden verdiende. Over de hele linie constateerde Eustace de negatieve effecten van lage consumentenbestedingen. Uitzicht op verbetering ontbreekt.

Het voorraadniveau van Philips steeg het afgelopen kwartaal, mede als gevolg van afzetproblemen in consumentenelektronica, met 1,1 procentpunt tot 21,9 procent van de omzet, het hoogste niveau in de laatste vier jaar.