Voorhoeve moet brief over rapport Dutchbat bijstellen

DEN HAAG, 25 OKT. Minister Voorhoeve (defensie) is door vijf ministers van het kabinet vrijdag gedwongen zijn begeleidende brief bij het rapport over de gebeurtenissen in Srebrenica bij te stellen. In de concept-brief, die nu wordt aangepast, legt Voorhoeve sterk de nadruk op het falen van de VN in Srebrenica en komt Dutchbat er goed af. De minister schrijft dat Dutchbat 'onder omstandigheden heeft gedaan wat het kon'.

Na afloop van het beraad deed een aantal ministers, onder wie Kok, Pronk, Dijkstal, Van Mierlo en Borst, Voorhoeve een aantal suggesties om de tekst van de brief aan te passen. Met name de D66-ministers waren van mening dat de schuld over het debâcle in de brief van Voorhoeve wel erg sterk bij de Verenigde Naties kwam te liggen.

Vrijdagavond zei premier Kok op zijn persconferentie dat het verslag van de 'debriefings' van bijna 400 militairen niet in het kabinet was behandeld omdat een aantal ministers onvoldoende tijd had gekregen het te lezen. Het verslag zal nu aanstaande vrijdag besproken worden. Minister Voorhoeve presenteert het rapport over Dutchbat vervolgens dinsdag aan de internationale pers.

Al in het verleden hebben premier Kok, minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) en Voorhoeve zelf aangegeven dat het achteraf misschien minder opportuun is geweest om de Nederlandse militairen uit Srebrenica als helden binnen te halen omdat er zo veel moslims, die Dutchbat moest beschermen, vermist en vermoord zijn. Maar op 26 september zei minister Van Mierlo in New York dat de Verenigde Naties en de lidstaten mede verantwoordelijkheid dragen voor de verschrikkelijke prijs die de bevolking van Srebrenica en Zepa heeft betaald en voor de misdaden die tegen haar zijn begaan. “In de toekomst moet er geen mandaat worden gegeven voordat de middelen en de bereidheid om ze te gebruiken verzekerd zijn”, aldus Van Mierlo.

In kringen van het kabinet wordt gezegd dat na alle onthullingen achteraf, nu loep-zuiver moet worden gehandeld omdat de debriefings en de politieke conclusies van minister Voorhoeve het definitieve verslag zijn dat de Tweede Kamer over de val van Srebrenica krijgt. Uit de verslagen van de gesprekken met bijna vierhonderd militairen zijn geen nieuwe, grote, belastende feiten naar boven gekomen. De laatste weken hebben minister Voorhoeve en woordvoerders van Defensie steeds meer het falen van de Verenigde Naties onderstreept.