VERWENDE KOEIEN

In Japan, Frankrijk en Duitsland worden sommige koeien verwend. Dat verwennen heeft slechts één doel: als de koe wordt doodgemaakt moet zijn vlees extra lekker smaken en dus extra veel geld opbrengen. In Japan worden koeien met sake ingesmeerd en gemasseerd en krijgen ze lekker bier te drinken. 1200 gulden per kilo kost zo'n delicaat lapje vlees. In Frankrijk gaven de boeren hun koeien vroeger wel rotte bieten en artisjokken te eten. Het gistingsproces in deze afvalgroente zorgde vanzelf voor de alcohol. Op het ogenblik zijn er Franse koeien die alcohol direct krijgen toegediend: ze mogen 3 liter bier per dag drinken en worden ook nog eens met bier gemasseerd. Dit Franse koeievlees kost in de winkel ongeveer 300 gulden per kilo. In Duitsland heeft men een 'autowasserij' voor koeien ontwikkeld, een machine met ronddraaiende borstels waar de beesten doorheen lopen. Volgens de uitvinder van deze machine geven de koeien na zo'n behandeling ook meer melk. In een aantal Engelse Tesco-supermarkten wordt sinds kort Canadees ongemasseerd buffelvlees verkocht, dat gezonder en malser schijnt te zijn dan gewoon koeievlees. Gebruik voor het volgende recept voor 4 personen eersteklas koeievlees, dat na bovenstaand verhaal opeens bespottelijk goedkoop is:

Steak tartaar.

600 gram biefstuk van de haas

enkele slabladen

4 kwarteleitjes

4 sjalotjes

1 citroen

2 theelepels Dijonmosterd

12 groene olijven

1 eetlepel fijngehakte dille

2 eetlepels olijfolie

4 ansjovisfilets

cayennepeper

zout

Hak de biefstuk klein en breng het vlees op smaak met peper en zout. Meng er de gesnipperde sjalotjes, dille, mosterd en olijfolie door en vorm er vier tartaartjes van. Verdeel de sla over vier borden en leg op elk bord een tartaartje. Druk een kuiltje in het tartaartje en breek hier een (rauw) kwartelei in. Versier het tartaartje met olijven en een ansjovisfilet. Leg er een kwart citroen bij.

    • Anne Scheepmaker