Tabaksgebruik eist jaarlijks 30.000 doden in Nederland

DEN HAAG, 25 OKT. Eén op de vier rokers wordt nog geen zeventig jaar. Jaarlijks sterven er dertigduizend mensen in Nederland als gevolg van tabaksgebruik. Bijna tweehonderd hoogleraren en oud-hoogleraren geneeskunde vinden dit reden genoeg om de Tweede Kamer vandaag een petitie aan te bieden waarin ze pleiten voor een strenge beperking op tabaksreclame.

De ongerustheid onder de hoogleraren over de “afschuwelijke gevolgen van roken” is na recente onderzoeken toegenomen. Op 69-jarige leeftijd is nog tachtig procent van de niet-rokers in leven, van de stevige rokers is de helft al overleden op die leeftijd. “Tabaksreclame hoort uit het straatbeeld te verdwijnen”, zegt de voorzitter van de Medische Alliantie tegen het Roken K. Knol. “Het mag toch niet zo zijn dat economische belangen voorrang krijgen boven het gevecht om het aantal tabaksdoden terug te dringen?”

De omvang van de gezondheidsschade als gevolg van het roken bedraagt jaarlijks bijna twee miljard gulden, zo blijkt uit een onderzoek van de Stichting Volksgezondheid en Roken. Het vroegtijdig overlijden van rokers levert echter een 'besparing' van 1,4 miljard gulden op zodat uiteindelijk een half miljard gulden uit het gezondheidszorgbudget aan roken wordt besteed.

Minister Borst (volksgezondheid) verklaarde afgelopen zomer een verbod op tabaksreclame te overwegen. Nederland is altijd tegen zo'n maatregel geweest, maar wil niet als enige het plan voor een Europese richtlijn die reclame afwijst, blokkeren. Eén dezer dagen zullen de ministers Borst en Wijers (economische zaken) aan de Kamer hun maatregelen om het aantal rokers terug te dringen bekend maken. Kamerlid Oudkerk (PvdA) pleitte er vorige week al voor om de tabaksreclame geheel te verbieden.