Staatsbezoek president Soeharto aan Suriname

PARAMARIBO, 25 OKT. President Soeharto van Indonesië brengt van 27 tot 29 oktober een staatsbezoek aan Suriname. Dit hebben medewerkers van zowel de Surinaamse als de Indonesische ambassade in Den Haag vanmiddag bevestigd. Het is de eerste keer dat een Indonesisch staatshoofd Suriname bezoekt.

Soeharto reist met een gevolg van 136 personen, onder wie zijn echtgenote, twee dochters, twee ministers, veertig veiligheidsagenten en 35 journalisten. De delegatie was vorige week aanwezig op de conferentie voor de Beweging van Niet-gebonden Landen (opgericht in 1955 in Indonesië) in het Colombiaanse Cartagena. Ze bevindt zich thans in New York voor de viering van het 50-jarig bestaan van de Verenigde Naties.

De Surinaamse president Venetiaan is op dit moment eveneens in New York, waar hij gisteren een toespraak hield voor de Verenigde Naties. Vorig jaar bracht Venetiaan een staatsbezoek aan Indonesië. Volgens zegslieden zullen tijdens het bezoek van Soeharto aan Suriname enkele overeenkomsten worden ondertekend over wederzijdse hulp op cultureel en technisch gebied. Een woordvoerder van de Indonesische ambassade verklaarde dat wellicht ook wordt gesproken over economische samenwerking, maar kon niet bevestigen of die samenwerking ook de houtkap-industrie betreft. Het Surinaamse parlement moet zich binnenkort uitspreken over een miljoenencontract met het indonesische bosbouwbedrijf Musa. Het contract is fel omstreden, omdat het grote ecologische schade in Suriname tot gevolg zou hebben.

Over het voorgenomen Indonesische staatsbezoek aan Suriname is grote beroering ontstaan in de Nationale Assemblee, het Surinaamse parlement, omdat zij nog niet officieel was ingelicht over het staatsbezoek. Voorzitter Jaggernath Lachmon zei teleurgesteld te zijn dat het parlement zo wordt genegeerd.

Kruisland verklaarde maandag dat de Surinaamse regering het Indonesische staatsbezoek belangrijk vindt, omdat een deel van de Surinaamse bevolking afstamt van contractarbeiders uit Indonesië. En omdat Indonesië en Suriname 350 jaar door dezelfde mogendheid, Nederland, zijn gekoloniseerd.