Ronald Koeman mist twee duels door schorsing

ROTTERDAM, 25 OKT. Ronald Koeman is vanmorgen door de tuchtcommissie van de KNVB voor twee duels geschorst. De commissie achtte niet bewezen dat de Feyenoord-speler in de wedstrijd tegen Willem II op 15 oktober een elleboogstoot uitdeelde aan zijn tegenstander Jack de Gier. Naar het oordeel van de tuchtcommissie bezondigde de verdediger, die van scheidsrechter Temmink voor zijn overtreding een rode kaart kreeg, zich wel aan ernstig gemeen spel. Volgens de commissie stak Koeman op gevaarlijke en onbesuisde wijze zijn arm uit en raakte hij daardoor zijn tegenstander aan het hoofd. De Feyenoorder mist door de schorsing de wedstrijden tegen De Graafschap en NEC. Feyenoord gaat niet in beroep tegen de uitspraak.

In Zeist moest Koeman zich gisteravond verantwoorden voor de tuchtcommissie van de voetbalbond. Zonder aanwezig te zijn, speelde Jack de Gier een hoofdrol in de arbitrage-zaak. Volgens het rapport van scheidsrechter Temmink maakte Koeman een “actieve achterwaartse beweging, waarbij hij De Gier met zijn elleboog in het gezicht raakte”. Volgens de spits van de Tilburgse ploeg had de Feyenoord-speler hem in de nek geslagen. “Ik heb niets gezien, maar wel een klap gevoeld”, meldde De Gier in een schriftelijke verklaring. Een duidelijk verschil van mening, aldus de verdediging van Koeman, die bestond uit mr. Van Minnen en mr. Megers.

De advocaten van Feyenoord wilden om die reden De Gier nader aan de tand voelen. Maar de Willem II-speler had zich afgemeld wegens verplichtingen elders. Op de vraag van mr. Wooldrik, voorzitter van de tuchtcommissie, of de aanvaller alsnog, op een later tijdstip, moest worden gehoord, kon Megers niet direct antwoord geven. Na minutenlang soebatten hakte Wooldrik de knoop geërgerd door: “Wij hebben De Gier niet meer nodig.”

De advocaten van Koeman bepleitten vrijspraak voor hun cliënt. “Als Koeman toch schuldig wordt bevonden, dan is sprake van een onbesuisde actie en geen opzet”, zei Van Minnen. “In dat geval was geel voldoende geweest. En is een schorsing van een wedstrijd billijk.”

Voor de ogen van de commissieleden demonstreerde Koeman nogmaals zijn armtechniek. “Ik zag de bal in mijn richting komen. Over mijn linkerschouder zag ik De Gier dichterbij komen. Ik bleef op de bal letten, maar voelde dat een speler in mijn rug kwam. Dus schermde ik met mijn ellebogen de bal af. Daarbij maakte ik me breed met een zijwaartse beweging. Ik voelde dat ik hem raakte, maar ik weet niet waar.”

Grensrechter Kok, die de eveneens verhinderde scheidsrechter Temmink verving, zag een opzettelijk uitgedeelde elleboogstoot. “Ik had vrij zicht op Koemans linkerarm. Die maakte een achterwaartse beweging in het gezicht van De Gier. Hij kon de bal niet meer spelen. Ik heb direct mijn memoblokje gepakt en de actie genoteerd. Als de scheidsrechter de overtreding was ontgaan, had ik hem precies kunnen vertellen wat er was gebeurd.”