Roemenië past perswet aan

BOEKAREST, 25 OKT. Het Roemeense parlement heeft onder zware binnen- en buitenlandse druk een wetsontwerp aangepast dat voorzag in strenge straffen voor journalisten die overheidsfunctionarissen belasteren of beledigen. Na een uitbarsting van kritiek in de Roemeense media, de oppositie en Westerse diplomaten en commentatoren zag het Huis van Afgevaardigden gisteren af van de maatregel, waarbij journalisten voor belediging en belastering van overheidspersoneel zwaarder worden bestraft dan gewone burgers. Het wetsontwerp werd gisteren aangepast; journalisten die schuldig worden bevonden krijgen nu maximaal dezelfde straf als andere Roemenen: drie jaar gevangenisstraf voor laster en twee jaar voor het schaden van de reputatie van een staatsfunctionaris. Het oorspronkelijke wetsontwerp voorzag in een maximumstraf voor journalisten van vijf jaar. (AP)