PSV profiteert van foutenfestival Utrecht

UTRECHT, 25 OKT. Dames en heren, tot man van de wedstrijd is vanavond uitgeroepen, wegens zijn grote werklust, David Nascimento. Het Utrechtse voetbalpubliek kon er nog wel om lachen. De houterige voorstopper zelf was minder opgetogen. Dat juist hij een eervolle vermelding kreeg, dat rook naar ironie. De donkere Portugees Nascimento had zich redelijk staande gehouden tegen René Eykelkamp, maar in de slotfase bleek Luc Nilis veel te getruct. De Belgische spits hielp PSV in Utrecht aan een 4-1 zege.

PSV blijft in de race voor het kampioenschap, voor FC Utrecht lijkt degradatievoetbal onafwendbaar. Met acht punten uit elf duels en vier nederlagen op rij is er weinig reden voor optimisme. Geld voor eventuele aankopen is er niet. “Mijn nieuwe spits moet je in Zeist zoeken”, sprak trainer Simon Kistemaker vorige week cryptisch. Hij doelde op de hoge boetes die de FC kreeg opgelegd wegens het wangedrag van de harde supporterskern.

Na afloop van het eenzijdige duel tegen PSV toonde Kistemaker zich in de bloedhete perskamer een teleurgesteld man. Het bleke gelaat transpireerde hevig, maar wie angstzweet vermoedde kent Kistemaker nog niet. Hij is de opportunist onder de voetbalcoaches. Hij zal niet gauw het hoofd in de schoot leggen. “Ik ben nog steeds boordevol energie”, sprak hij gisteravond hoopvol.

Kistemaker past bij de club, luidt een veelgehoorde kreet in de Utrechtse wandelgangen. De insiders doelen op de werklust die de trainer propageert. Lange halen, gauw thuis, dat zou typisch Utrechts zijn. Als oefenmeester van de eerste-divisieclubs Telstar en De Graafschap was hij de laatste jaren redelijk succesvol met zijn simpele spelopvatting. Maar helaas voor hem komt er op het hoogste niveau tegenwoordig meer bij kijken dan kick and rush. In de eredivisie wordt technischer gevoetbald, meer op souplesse dan op kracht.

De nieuwe aanwinst Hans Visser is zo'n lichtvoetige, balvaardige speler. Bij MVV viel hij op door zijn techniek en zijn goede trap. Toen de Maastrichtse club vorig seizoen degradeerde, besloot Visser naar een andere werkgever uit te kijken. Hij had geen trek in “boerenkool-voetbal”. Bij Utrecht dacht hij beter tot zijn recht te komen. Maar Visser komt voorlopig bedrogen uit. Tegen PSV werd hij zelden over de grond, in de voeten aangespeeld. Zijn specialiteit werd over het hoofd gezien. “Ik kreeg pijn in mijn nek van al die hoge ballen. Op deze manier hebben ze hier niks aan mij.”

Visser moet zich schikken naar de voetbaltheorieën van een typische praktijkman. En zolang Kistemaker het publiek op de banken krijgt met zijn energieverslindende spel, blijft hem een afgang bespaard. Telkens als De Kist zich in de dug-out verroert, scandeert het publiek zijn naam. Sommige voetbaltrainers hebben meer krediet dan anderen. Door zijn vriendelijke, openhartige karakter kan Kistemaker wel een potje breken in de Galgenwaard.

“Ik hoop dat de mensen hebben genoten van de eerste helft”, zei de verliezende coach na afloop van de saaie tweede helft. Voor rust kon FC Utrecht aardig partij bieden. Toen PSV-doelman Ronald Waterreus al na vijf minuten in de fout ging en Raymond Graanoogst met een kopstoot voor 1-0 kon zorgen, hing een sensatie in de lucht. De reuzendoder van weleer, in september te sterk voor Feyenoord, deed heel even van zich spreken. PSV leek verlamd door de Utrechtse aanvalsgolven en toonde niet de vorm van de afgelopen weken. Pas toen de thuisclub naar adem snakte, kon het Eindhovense countervoetbal renderen.

De blunder van Waterreus stond gisteravond niet op zichzelf. Alsof het afgesproken werk was, zo hielpen de Utrechters hun tegenstanders aan de overwinning. Visser sprak van een wedstrijd om de Blooper Cup. Kistemaker ontkende dat zijn spelers door het hoge aanvangstempo van slag waren geraakt. “Het waren kinderlijke fouten, gigantische blunders. En die hadden niks met conditie, niks met vermoeidheid te maken.”

Het publiek zag het foutenfestival gelaten aan. Fluitconcerten bleven gisteren achterwege, toen Ab Plugboer vlak voor rust de bal in de voeten speelde van de PSV'er Stan Valckx (1-1). Boegeroep was uit den boze toen de laatste aanwinst, Errol Refos, na de pauze over de bal struikelde en Nilis een moeilijk te missen kans bood (1-2). Stilte was het gevolg toen Plugboer zijn tweede fout maakte en Wim Jonk in staat stelde de wedstrijd te beslissen (1-3).

Ook de vierde tegentreffer leidde niet tot felle protesten. De prachtige volley van Philip Cocu verdiende eerder een beleefd applaus, maar op dat moment waren de meeste van de bijna tienduizend toeschouwers al naar de uitgang geslopen. Zelfs het hatelijke gezang van de meegereisde PSV-supporters bleef onbeantwoord. De dreiging van nieuwe sancties van de KNVB deed wonderen.

De ware Utrecht-fan heeft zich in zijn lot geschikt. Degradatievoetbal is de laatste jaren al lang geen vloek meer. De afgelopen twee seizoenen stelde FC Utrecht een plaats in de eredivisie ternauwernood veilig. De nieuwe coach Kistemaker toonde na elf wedstrijden voldoende realiteitszin. “Ik ben al bezig met naar beneden te kijken, nu mijn spelers nog.”

    • Jaap Bloembergen