Pronk gaat in op verzoek Srebrenica

DEN HAAG, 25 OKT. De gevluchte bevolking van Srebrenica krijgt van minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) extra financiele hulp. Pronk geeft daarmee gehoor aan een oproep van het naar Tuzla gevluchte gemeentebestuur van de moslimenclave. Eerder zegde Pronk de bevolking in Srebrenica vijf miljoen dollar steun toe. Volgens secretaris M.J. Faber van het Interkerkelijk Vredesberaad, die de vluchtelingen vertegenwoordigt, is daarvan één miljoen in verkeerde handen gekomen. De resterende vier miljoen dollar zijn nog niet overgemaakt. Pronk zei vanochtend dat het extra geld niet wordt gegeven om een Nederlandse schuld aan het drama-Srebrenica af te kopen. “Er is ontzettend veel fout gegaan in Srebrenica, maar dat komt vooral doordat de VN onze militairen in de steek hebben gelaten”, aldus de bewindsman.