Proces tegen sekteleider Japan uitgesteld

TOKIO, 25 OKT. Het proces tegen de Japanse sekteleider Shoko Asahara, dat morgen zou beginnen, is vandaag op het laatste moment uitgesteld. Al weken leeft Japan toe naar het proces tegen Shoko Asahara, die wordt beschuldigd van het opdracht geven tot de aanslag met gifgas in de metro van Tokio op 20 maart. Maar vandaag heeft Asahara zijn advocaat ontslagen en heeft de rechtbank het proces voor onbepaalde tijd moeten uitstellen. Over de reden van het ontslag van de advocaat was vanmiddag nog niets bekend. De aanklacht tegen Asahara behelst niet alleen deze aanslag. Hij is aangeklaagd wegens moord in vijf verschillende gevallen, die 23 mensen het leven hebben gekost. Daarnaast is hij aangeklaagd voor de illegale produktie van drugs en voor ontvoering - het slachtoffer is vermoedelijk eveneens dood, maar een stoffelijk overschot is nimmer gevonden. In verband met de verschillende incidenten zijn 104 sekteleden aangeklaagd van wie enkele nog voortvluchtig zijn. Affiches met hun foto's en namen hangen overal in metrostations, winkels en andere openbare ruimten. De afgelopen weken zijn processen tegen sekteleden voor kleinere vergrijpen begonnen. Hoogtepunt is tot dusver de bekentenis van arts en sektelid Tomomasa Nakagawa gisteren, dat hij op bevel van Asahara het gifgas sarin heeft geproduceerd. Hij houdt echter vol dat hij niet wist waarvoor het zou worden gebruikt.

    • Hans van der Lugt