President Chirac heeft niet veel tijd voor premier Kok

PARIJS, 25 OKT. Premier Kok wacht een onderhoudende maaltijd morgenavond. Of er van eten veel terecht komt, is de vraag. President Chirac, die zijn gastheer op het Elysée zal zijn, is dezer dagen de gehaaste postduif van een beleid dat links en rechts steeds meer vragen oproept. Behalve ten aanzien van het Nederlandse drugsbeleid.

Als de minister-president, vergezeld van minister van Mierlo, morgenavond laat weer in het vliegtuig stapt, dan weet hij waarschijnlijk al of zijn serieuze benadering van de Franse kritiek op het Haagse drugs- en douanebeleid enige goodwill heeft gekweekt.

De verhoudingen tussen Parijs en Den Haag zijn al jaren slapjes, maar sinds Chirac het stuur heeft overgenomen, is de sfeer ronduit geïrriteerd.

Het grootste probleem voor de Nederlandse ministers zal zijn om de aandacht te vangen van de president. Chiracs eerste uitval tegen Kok vond plaats in hetzelfde Elysée, begin juni, toen het kersverse Franse staatshoofd alle collega's van de vijftien uitnodigde aan de vooravond van de Eurotop in Cannes.

Sindsdien zette Parijs de volledige invoering van het Verdrag van Schengen op losse schroeven, met een verwijzing naar de losse Nederlandse opstelling inzake drugs en terrorisme.

Ondanks Nederlands diplomatieke wending richting Frankrijk en Duitsland, verslechterde het klimaat zo snel dat op de volgende Europese top in Spanje werd afgesproken dat de zaken uitgepraat moesten worden.

Eerst zou Kohl daarbij zijn, uiteindelijk beginnen Kok en Chirac à deux. Maar nog steeds blijkt in Chiracs entourage de Nederlandse drugsnota van september een dossier van horen zeggen te zijn. En de president, net terug van de VN en 'Larry King Live', vloog vandaag al weer naar Kohl om morgenavond eerst drie kwartier het volk op de tv-zender France 2 gerust te moeten stellen voor hij tijd heeft voor de drugssupermarkt in het noorden.

Zeker is dat hij geen genoegen neemt met het Nederlandse beleid dat onderscheid maakt tussen soft- en harddrugs. Met huiver wordt in zijn omgeving gewezen op de 24 Franse drugsdoden die vorig jaar in Nederland zouden zijn gevallen (op een totaal van 60 drugsdoden).

Nederland overtreedt gewoon de internationale conventies, vindt Parijs. Minister Sorgdrager (Le Figaro van zaterdag) heeft geen gelijk dat Schengen Nederland ruimte geeft voor zo'n uitzonderingspositie.

Alle Nederlandse wetten en regelingen hoeven niet te worden afgeschaft, Parijs formuleert geen eisen. Maar het zou in ieder geval als een positief teken worden opgevat als de regering in Den Haag bereid zou zijn gezamenlijk te werken aan een effectiever opsporingsbeleid (haven Rotterdam, ook binnen de eigen grenzen). Schengen kan pas voluit worden toegepast als Frankrijk voldoende garanties heeft dat zijn veiligheid is gewaarborgd.

Sinds de grenscontroles weer zijn ingevoerd zijn al duizend illegalen afkomstig uit Nederland opgepikt door de Franse douane. Dat stelt Parijs niet gerust.

    • Marc Chavannes