Ouderwetse televisiecultuur

Brylcream Boulevard: Blueberry Hill 2. Regie: Robbe de Hert. Met: Michael Pas, Frank Aendenboom, Babette van Veen, Gertjan Dröge. In: Amsterdam, Alfa 1; Rotterdam, Cinerama 2; Den Haag, Babylon 1, Nijmegen, Cinemariënburg; Maastricht, Pathé 5; Kaatsheuvel, Apollo.

Vijf jaar na het lokale succes van zijn lokale bioscoophit Blueberry Hill, een smakelijke en semi-autobiografische komedie over de opstand van leerlingen van een ambachtsschool aan het einde van de jaren vijftig, maakte Robbe de Hert een vervolgfilm. Brylcream Boulevard: Blueberry Hill 2 beschikt helaas maar over een fractie van de charme van het origineel. De jongens van 5-Metaal zijn elkaar een beetje uit het oog verloren, totdat rond 1963 de maatschappelijke carrière van hun voormalige plaaggeest, schooldirecteur Frank Aendenboom, hen weer samenbrengt. Als hoge ambtenaar op een ministerie organiseert deze een liefdadigheidsactie op de televisie; met veel bravoure grijpen de jongens de gelegenheid aan om de rechtstreekse uitzending te verstoren en de verdorven levenswandel van de autoriteit, waaraan ook een inmiddels in de prostitutie beland meisje uit hun omgeving ten prooi viel, publiekelijk te onthullen.

Het meeste plezier moet De Hert beleefd hebben aan de reconstructie van de ouderwetse televisiecultuur, waarin zelfs de zanger Adamo - nauwelijks ouder geworden - zijn opwachting maakt, naast vele andere, ons onbekende Beroemde Vlamingen. De film zelf heeft ook het meeste weg van een kluchtige televisieserie, met een beetje dubbele moraal en veel boertigheid. Van de weeromstuit ga je de beklagenswaardige autoriteiten sympathiek vinden, ook al omdat Aendenboom en zijn (omwille van de coproduktie) Nederlandse assistent Gertjan Dröge zich verreweg de beste acteurs betonen.

    • Hans Beerekamp