Officier kapittelt CID-rechercheurs

AMSTERDAM, 25 OKT. Tijdens de behandeling van een bankfraudezaak voor de rechtbank in Amsterdam heeft officier van justitie F. Teeven gisteren kritiek geuit op de Criminele Inlichtingendienst (CID) Haarlem, die ook in de enquête opsporingsmethoden zwaar onder vuur ligt.

Teeven kwalificeerde het handelen van de CID als “onprofessioneel”. Volgens de officier runden de rechercheurs een informant, maar hadden ze geen idee waar hij mee bezig was.

In de bankfraudezaak stond een 28-jarige man terecht, die met een aantal handlangers zou hebben getracht tien miljoen gulden van het kledingbedrijf C&A af te boeken van rekeningen bij de ABN-Amro. De groep wilde dit geld via andere banken doorsluizen naar rekeningen in België.

De Amsterdamse politie stuitte bij het onderzoek naar deze boekingen op de informant van de Haarlemse CID. Deze had de Haarlemse CID-rechercheurs verteld dat hij de organisatie met de 28-jarige man op het spoor was gekomen.

Vervolgens was hij op eigen initiatief bij de bank “een traject” begonnen om de fraude aan het licht te brengen. Zonder dat de CID het wist schakelde hij mensen in die zich actief bezighielden met valse overboekingen.

Volgens de informant was de 28-jarige man een belangrijke tussenpersoon in de organisatie. De verdachte zelf stelde daarentegen dat hij slachtoffer is geworden van de intriges van de informant en diens companen. Volgens hem had de informant 'de perfecte misdaad' willen plegen en hem 'ten onrechte' als hoofddader naar voren geschoven.

Teeven eiste tegen de 28-jarige man twintig maanden gevangenisstraf wegens bedreiging en uitlokking tot valsheid in geschrifte.

Afhankelijk van de uitspraak in deze zaak overweegt de officier de informant en zijn handlangers te vervolgen. Maandag hief de rechtbank in Amsterdam in dezelfde fraudezaak de voorlopige hechtenis op van drie Nigeriaanse verdachten. Een aantal afgeluisterde telefoongesprekken in een viertal Afrikaanse talen bleek onjuist vertaald.