Nieuws uit de regio prikt door wereldnieuws heen

KAMPEN, 25 OKT. Op een industrieterrein in Kampen staat tussen smeulende hopen asfalt de directeur van een wegenbouwbedrijf. Voor zijn neus een camera van TV Oost. “Ik hoop zo mijn milieu-vriendelijke asfalt bij de opdrachtgevers onder de aandacht te brengen”, had hij gezegd voordat de band ging draaien. Samen met een boer uit Lutten die weigert zijn kalveren te oormerken, een hongerstakende Dwaze Vader uit Deventer en een clown in het ziekenhuis van Hengelo zit hij die avond in het regionieuws van TV Oost.

Na ruim drie jaar uitzenden heeft het regionale nieuws van TV Oost inmiddels meer kijkers dan de actualiteitenrubriek 2 Vandaag op Nederland 2. In Drenthe en Groningen - waar sinds april van dit jaar regionale televisie is - kijken zelfs meer mensen naar het regionieuws. En Omrop Fryslân is na RTL 4 en Nederland 2 de best bekeken zender in Friesland.

Regionale radiostations in de rest van het land maken zich op voor het beeld. Volgend jaar zomer wil de NOS beginnen met de zogenoemde 'vensterprogrammering'. Dan krijgt de Maastrichtenaar die op Nederland 1 of Nederland 2 heeft afgestemd tussen zes en zeven uur vanzelf het nieuws uit de regio Limburg op zijn scherm. Voor de kijker uit Krimpen aan de Lek wordt dan het nieuws uit de regio Zuid-Holland 'doorgeprikt'.

“Mensen willen weten wat er bij hen om de hoek gebeurt”, zegt J. Kikkert, programmaleider bij TV Oost. Anno 1995 is televisie volgens hem een live-venster op een wereld zonder grenzen geworden. Daardoor krijgt de kijker meer behoefte aan regionaal nieuws, meent Kikkert. “Dat herkennen ze. Dat spreekt ze aan.” Naast de rechtszaak van O.J. Simpson wil de kijker uit Twente ook het wel en wee van de plaatselijke sportheld vernemen. En als half Europa zich druk maakt om het dumpen van een olieplatform in de Noordzee, wil de inwoner van een kleine gemeente worden geïnformeerd over giftige bouwgrond in zijn buurt. “In het gigantische aanbod van wereldnieuws springen wij eruit”, zegt Kikkert.

Vanaf een zolderkamertje in het gebouw van Radio Oost werd in september 1992 de eerste proefuitzending uitgezonden. Drie jaar geleden verhuisde TV Oost naar een eigen studio aan de rand van Hengelo. Die is nu alweer bijna te klein. Behalve de nieuwsuitzendingen maakt TV Oost bijvoorbeeld ook 'Popfactor Oost', een muziekprogramma voor jongeren met 'streekpop'. En voormalig zangers Marga Bult van de damesgroep Babe heeft op de Hengelose zender haar eigen talkshow.

De inkomsten van TV Oost komen uit reclame en uit de twee kwartjes die het nutsbedrijf Edon heft op elke kabelaansluiting. Een uur nieuws kost bij TV Oost zo'n 10.000 gulden, ongeveer een tiende van het budget van de publieke omroepen. De provinciebesturen prijzen het 'cultureel en democratisch gehalte' van de streekzenders, maar hebben er geen extra cent voor over. De 'vensterprogrammering' van de NOS gaat zo'n zeventig miljoen gulden per jaar kosten. Tot 1 januari 1998 wil de NOS alles betalen, daarna moet de provincie de helft van de kosten opbrengen.

Maar terwijl de provincies met de NOS soebatten over geld, bereiden grote uitgevers als Wegener en VNU zich in stilte voor op de exploitatie van commerciële regionale zenders. Nog voordat volgend jaar de publieke vensters opengaan, wil staatssecretaris Nuis (media) vanaf 1 januari commerciële regionale televisie wettelijk toestaan. Ook de landelijke commerciële omroepen zijn geïnteresseerd. De Holland Media Groep (RTL 4, RTL 5 en Veronica) denkt volgens stafdirecteur J. Daalmeijer ook aan een regionaal venster op een van hun zenders.

Regionieuws kan bovendien een bijdrage aan het RTL Nieuws leveren, meent Daalmeijer. “Waarom zou je een buitengewoon goed regionaal onderwerp niet ook in het landelijk nieuws kunnen brengen?” Als een uitgever voor regionale dagbladen meedoet, zijn de kosten relatief laag. “De basis van nieuws is toch je agenda”, zegt Daalmeijer. “Die hebben de dagkranten al. Je moet er dan alleen nog voor zorgen dat je fotograaf een verslaggever met een camera is.” Door de moderne techniek kan het opnemen en monteren allemaal door één persoon worden gedaan, zegt Daalmeijer. “Misschien dat de cameravoering niet altijd even mooi is, maar aan de inhoud hoeft het niets af te doen.”

Tussen de asfalthopen in Kampen loopt intussen provincie-voorlichter T. Schuiling achter de camera van TV Oost aan. Vrijwel dagelijks roepen de regio-verslaggevers provinciebestuurders voor hun camera. Mediatrainers hebben inmiddels het provinciehuis aangedaan. “Want in het begin was het best wennen”, zegt Schuiling met een schuin oog op de provinciebestuurder voor de camera. “Maar nu geeft het toch een extra dimensie aan ons werk.”

    • Monique Snoeijen