Minister: geen visumplicht Antillen nodig

DEN HAAG, 25 OKT. Minister Voorhoeve (Antilliaanse en Arubaanse zaken) vindt dat er geen reden is om een visumplicht op te leggen aan Antillianen die naar Nederland willen.

Dat zei hij gisteravond in de Tweede Kamer bij de behandeling van de begroting voor Antilliaanse en Arubaanse Zaken. De minister reageerde hiermee op een vraag van zijn VVD-partijgenoot Remkes die wilde weten of een dergelijke regeling niet moest worden ingevoerd. “De opvatting van mijn fractie is dat de Antillianen in de eerste plaats hun thuis horen te vinden op de Antillen zelf en niet hier, in het belang van alle partijen”, zei Remkes gisteren.

Zijn vraag wekte vooral bij het Kamerlid Rosenmöller (GroenLinks) grote verbazing: “Dit kan niet het standpunt van de VVD zijn.” Remkes maakte duidelijk dat hij alleen maar had willen vragen of de minister werkt aan een wettelijke toelatingsregeling voor mensen uit de andere delen van het Koninkrijk.

Volgens Rosenmöller betekenen de woorden van Remkes dat de VVD-fractie vindt dat Antillianen op de Antillen moeten blijven. Zo had Remkes het niet bedoeld: “Ik heb in de eerste plaats gezegd: in de eerste plaats.”

Rosenmöller vond dat de opmerkingen van Remkes het vrije verkeer van mensen aan condities bindt. “En het gaat om mensen met hetzelfde paspoort en dezelfde koningin”, aldus de fractievoorzitter van GroenLinks.

Daarop bond Remkes verder in: “Wij hebben op dit moment geen aanleiding om het personenverkeer in het Koninkrijk volledig ter discussie te stellen.” Hij wilde de mogelijkheid van een toelatingsregeling slechts openhouden. “Het was misschien wijs geweest om het bij die vraag te laten”, zei Rosenmöller daarop.

Voorhoeve maakte duidelijk dat er geen sprake is van een afwijkende toelatingsregeling voor de Antillen en Aruba. “De migratie tussen de koninkrijksdelen ontwikkelt zich niet op zorgelijke wijze”, aldus de minister van Antilliaanse zaken.