Mauretanië ontdekt komplot Irak

NOUAKCHOTT, 25 OKT. Mauretanië heeft ten minste twintig hoge functionarissen gearresteerd die in een Iraaks komplot tegen het land zouden zijn verwikkeld. Gisteren had de regering al de Iraakse ambassadeur uitgewezen, nadat zij geheime groepen had ontdekt die een bedreiging zouden vormen voor de staatsveiligheid.

Volgens de Mauretaanse minister van binnenlandse zaken betaalde de Iraakse regering groepen om informatie te krijgen over strategische plaatsen in Mauretanië. Het komplot was ontdekt toen enkele mensen die waren benaderd door Bagdad weigerden mee te doen.

Onder de gearresteerde functionarissen bevinden zich, aldus de staatsradio, de secretaris-generaal van het parlement, een adviseur van de president en een vroegere televisiedirecteur. Andere gearresteerden zijn leden van politie en leger, journalisten, advocaten en docenten. Zij zouden allen aanhangers zijn van de Arabisch-nationalistische ideologie van de Ba'ath-partij, waarvan concurrerende vleugels in Syrië en in Irak aan de macht zijn.

Mauretanië was een van de weinige landen die president Saddam Hussein steunden tijdens de crisis in het Golfgebied rond de Iraakse bezetting van Koeweit. Sindsdien heeft de Mauretaanse regering echter een andere koers ingeslagen. Het heeft de banden met Koeweit aangehaald, en zich uitgesproken voor vrede tussen de Arabieren en Israel. (Reuter)