'Marshall-plan voor Oost-Europa'

LONDEN, 25 OKT. De Britse minister van buitenlandse zaken, Malcolm Rifkind, heeft gisteren opgeroepen tot een 'Marshall-plan van de jaren negentig' om de overgang van de Oosteuropese en voormalige Sovjet-landen naar een markteconomie te ondersteunen. Voor de Kamer van Koophandel in Londen zei de bewindsman dat toegang van deze landen tot de Westeuropese markt prioriteit moet hebben. Volgens Rifkind moeten de besprekingen over een vrije handel met Rusland en Oekraïne, die voor 1998 zijn voorzien, “zo spoedig mogelijk beginnen”. De minister noemde het een “historische vergissing” als de behoeften van de landen niet worden begrepen. Zolang er geen genereus antwoord uit het Westen komt zal volgens Rifkind het “risico van autoritair optreden en vijandigheid jegens het Westen voortduren.” (AFP)