Lik-op-stuk-beleid krenkt voetballers woonwagenkamp

UTRECHT, 25 OKT. Optimistische gestemd verliet de vijftien man sterke delegatie van voetbalclub WKE gisteren de rechtszaal in Utrecht. De Emmenaren hebben een goed gevoel overgehouden aan het kort geding dat de club heeft aangespannen tegen de KNVB. Het bestuur van de sectie amateurvoetbal haalde WKE (Woonwagenkamp Emmen) op 12 oktober uit de competitie, omdat de vereniging uit Drente in korte tijd voor de tweede keer schuldig was bevonden aan molestatie.

Mr. Van der Voorde uit Assen, de advocaat van de club, probeerde de maatregel van de KNVB nietig te verklaren. Volgens hem zijn de reglementen op het punt van het uit de competitie nemen van clubs onjuist en kan niet worden bewezen dat leden van WKE zich schuldig hebben gemaakt aan molestatie. Daarbij gaat het om twee wedstrijden. Op 7 mei tegen Argon en op 10 september tegen Hoogezand.

Na het eerste duel, dat gespeeld werd op neutraal terrein in Geesteren, kreeg WKE van de KNVB een boete van 1.000 gulden wegens wangedrag van haar leden en toeschouwers. “Maar de zich supporters van WKE noemende jongelui waren voor het merendeel geen leden van de club, maar mensen afkomstig uit andere woonwagencentra”, aldus Van der Voorde. “Om die reden hebben we inmiddels een gratieverzoek ingediend tegen de uitspraak van de KNVB.”

Het tweede geval betreft de wedstrijd tegen Hoogezand, waarin Johan Kiel van Hoogezand Hendrik Oosting van de thuisploeg een klap toediende. De vechtpartij liep uit de hand, waarna de partij werd gestaakt. De districtscommissie wees WKE als de hoofdschuldige aan en strafte de club met een aftrek van drie winstpunten, een boete van 2.000 gulden en het overspelen van het duel op neutraal terrein. WKE ging in beroep, maar de KNVB was sneller en haalde de club uit de competitie. Voor mr. Schepen, president van de rechtbank in Utrecht was dat reden om te vragen: “vanwaar die haast?”

“De KNVB voert een lik-op-stuk-beleid”, antwoordde mr. Utermark, advocaat van de KNVB. “Bovendien draagt het amateurbestuur de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van alle voetbalclubs. Hoogezand had al aangegeven niet meer bij WKE te durven spelen. Moet de KNVB dat andere clubs dan wel aandoen?”

Joseph Oosting, voorzitter van de gedupeerde vereniging, schudde niet begrijpend het hoofd. “Ik ben vijf jaar voorzitter en nog nooit is er iets ernstigs gebeurd. In het verleden is WKE geregeld bij incidenten betrokken geweest, maar geldt dat niet voor heel veel amateurclubs?” Van der Voorde voerde verder nog aan: “De wijkagent die veelal de thuiswedstrijden van WKE bezoekt, heeft schriftelijk verklaard dat hij nog nooit, om reden van wanordelijkheden, assistentie heeft moeten inroepen.”

Het schorsen van het eerste team van de vereniging, die vier seniorenteams en een jeugdelftal heeft, slaat volgens de Drenten diepere wonden dan louter sportieve. Het eerste team is de trots van het kamp. Volgens Dirks, die als opbouwwerkster bij het woonwagencentrum is betrokken, heeft WKE het gevoel van eigenwaarde van de woonwagengemeenschap versterkt. Utermark had daar geen mededogen voor. “Als voetbalwedstrijden in concentratiekamp-achtige omstandigheden worden gespeeld, kan dat niet. De scheidsrechter kan dan zichzelf niet meer blijven.”

Geschrokken door zijn eigen uitlatingen nam hij later de woorden “concentratiekamp-achtige toestanden” terug. “Maar ernstige kwalen vergen nu eenmaal wel ernstige remedies”, meende Utermark. De uitspraak is op 31 oktober. (ANP)