Leiden weet geen raad met potloodventer

LEIDEN, 25 OKT. Leiden is in verlegenheid gebracht door een raadslid dat zich onzedig gedraagt. De man toont regelmatig zijn geslachtsdeel in het openbaar. Zaterdag is hij voor de zesde keer aangehouden wegens het plegen van schennis, oftewel 'potloodventen'. De gemeente is ongelukkig met de publieke optredens van het raadslid, maar volgens woordvoerder J. Maat is het bijna niet mogelijk stappen tegen hem te ondernemen.

De man kwam voor de Centrumdemocraten in de gemeenteraad, maar stapte na interne ruzies uit de partij en begon een eenmansfractie. Volgens de woordvoerder komt hij nooit op raads- en commissievergaderingen. Wel maakte het raadslid regelmatig gebruik van de bibliotheek van het stadhuis om te overnachten. De 'potloodventer' was enige tijd dakloos en nam zijn slaapzak mee naar de leeszaal.

“We hebben wel gekeken naar mogelijkheden om hem uit de raad te zetten, maar die zijn uitermate beperkt. Het probleem is trouwens van tijdelijke aard. De man heeft geen eigen achterban en de kans is heel klein dat hij wordt herkozen”, aldus Maat. Burgemeester Goekoop heeft binnenkort een gesprek met het raadslid om hem tot de orde te roepen.