Joegoslavië-tribunaal stelt proces tegen Dusko Tadic uit

DEN HAAG, 25 OKT. Het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Joegoslavië heeft gisteren in Den Haag het begin van het proces tegen de Bosnische-Serviër Dusko Tadic voor maximaal zes maanden uitgesteld. Dat gebeurde op verzoek van de verdediging, die zegt nog niet klaar te zijn.

Volgens de advocaat van Tadic, mr. M. Wladimiroff, zijn daarnaast de getuigen die de verdediging wil oproepen niet in staat Bosnië te verlaten. “De getuigen van de aanklager bevinden zich buiten Joegoslavië, de getuigen die de verdediging wil oproepen zitten nog in het oorlogsgebied”, aldus Wladimiroff gisteren.

Hij verklaarde verder door oplaaiende gevechten in Bosnië niet in staat zijn geweest te reizen in het gebied. “Wij hebben daarnaast geen enkele steun gekregen van de lokale autoriteiten. Politie noch militairen hebben ons bijgestaan.”

Wladimiroff pleitte voor de rechters van het tribunaal ook voor meer financiële middelen. De verdediging krijgt op dit moment 200 dollar per dag. Volgens Wladimiroff is dit veel te weinig. De rechters hebben hem toegezegd zijn verzoek te bekijken.

Aanklager Richard Goldstone zegt teleurgesteld te zijn over het besluit het proces uit te stellen. “Maandag wist ik niet beter dan dat we ergens in november zouden beginnen, gisteren werd anders besloten.” Hij zegt echter volledig begrip te hebben voor de argumenten van de verdediging. “Ook de werkzaamheden van de onderzoekers van de aanklager in Joegoslavië worden gehinderd door gevechten en geringe medewerking van de autoriteiten. Elke verdachte heeft recht op een eerlijk proces, daarover is geen comprimis mogelijk.”

Goldstone meent dat uitstel geen nadelige gevolgen voor de rechtszaak tegen Tadic zal hebben, al hoeft er wat hem betreft niet tot mei gewacht te worden om met het proces te beginnen. In november wordt voor het eerste bekeken of voor het begin van het proces een eerdere datum kan worden vastgesteld. Gisteren spraken de rechters daarvoor 16 januari af, vanmorgen werd dat vervroegd naar volgende maand.

Goldstone is niet bevreesd dat het uitstel van het proces tegen Tadic, die verdacht wordt van marteling en moord in een kamp bij Omarska in Bosnië, het VN-tribunaal op langere termijn minder geloofwaardig zal maken. De aanklagers hebben tot nu toe 43 mensen in staat van beschuldiging gesteld, hij kondigt aan dat binnen afzienbare tijd nieuwe aanklachten zullen volgen. Daarnaast verwacht hij hoorzittingen met getuigen om een aanklacht bevestigd te krijgen. Deze bevestiging kan vervolgens uitmonden in een internationaal arrestatiebevl, waaraan lidstaten van de VN verplicht zijn gehoor te geven indien zij de verdachte binnen hun landsgrenzen vinden.

Tadic is tot nog de enige verdachte die door het VN-tribunaal in hechtenis wordt gehouden in afwachting van een rechtszaak.