Italiaanse officieren gearresteerd op beschuldiging van corruptie

ROME, 25 OKT. Elf Italiaanse officieren, onder wie twee generaals, zijn gisteren gearresteerd op beschuldiging van corruptie bij de levering van uniformen, tenten en andere dagelijkse benodigdheden van het leger.

Volgens de smeergeldgroep op het Milanese Paleis van Justitie waren de betrokkenen gewoon één tot anderhalf procent onder tafel te vragen voor contracten met het leger. Tot de verdachten behoren officieren in landmacht, luchtmacht, marine en financiële politie. Ook acht zakenmensen zijn opgepakt in verband met deze zaak.

Met een mengeling van teleurstelling en berusting constateren de Italianen dat ook het leger niet immuun is gebleken voor de wijdverbreide gewoonte om smeergeld te vragen, al haastte minister van defensie Domenico Corcione zich gisteren om te verklaren: “Het leger is geen dievennest.”

Niet iedereen is daarvan overtuigd. Vorige week is een kolonel gearresteerd, Francesco Simone, die heeft verteld dat de gewoonte om een klein percentage te vragen van de contracten voor meer dan een miljoen gulden, wijdverbreid is en al jaren bestaat. In Rome loopt een ander smeergeldonderzoek waarbij 640 militairen op de lijst van verdachten staan.

Voor de aanschaf van veel dagelijkse benodigdheden als schoenen, kleren, veldbedden, ondergoed, tandpasta, schoensmeer en nog vele andere artikelen bestaan binnen het leger speciale regionale afdelingen die de kwaliteit moeten controleren en moeten vaststellen of de prijs juist is. De gearresteerde verdachten hebben hier gewerkt of bij de commissie van appèl in Rome waar ondernemers beroep konden aantekenen.

Sommige verdachte ondernemers hebben gezegd dat zij onder druk werden gezet. Wie niet betaalde, raakte zijn contract kwijt. Een ondernemer zei dat hij moest betalen omdat de controleurs anders zouden rapporteren dat de kleur van de geleverde kleren niet uniform was, iets wat volgens hem niet het geval was. De justitie heeft ook belangstelling gekregen voor andere contracten die zijn gesloten door het leger, waaronder die voor de leverantie van meubels en voor het onderhoud van materieel.