'Hoofdverdachte in Alanya-zaak was bij zinnen'

ALANYA, 25 OKT. De rechtbank in de Turkse badplaats Alanya acht bewezen dat de hoofdverdachte, Hakan K., in het moord- en verkrachtingsdrama waarbij drie Nederlandse vrouwen waren betrokken, volledig toerekeningsvatbaar is.

Zijn advocaat eiste vanmorgen, op de vijfde zittingsdag van het proces, een nieuw psychiatrisch onderzoek, omdat in het rapport van een gerechtelijke onderzoekskliniek in Istanbul, waaruit blijkt dat Hakan K. inderdaad volledig toerekeningsvatbaar is, onvoldoende duidelijkheid zou worden verschaft over zijn psychische gesteldheid. De onderzoeksresultaten zouden volledig zijn gebaseerd op de bekentenisverklaringen van de verdachte, tegen wie de doodstraf en 80 jaar gevangenisstraf wordt geëist. De rechter achtte een nieuw onderzoek, op verzoek van de openbare aanklager, evenwel niet noodzakelijk.

De zitting vanmorgen in een volgepropte raadszaal van het gemeentehuis van Alanya, verliep gespannen. Hoofdverdachte Hakan K. riep de advocaat van de Nederlandse vrouwen scheldwoorden toe, vergezeld van een prop papier, nadat deze opmerkte dat uit eerdere getuigenverklaringen was gebleken dat de hoofdverdachte zelf de eigenaar is van het minibusje, waarmee de drie Nederlandse toeristes in mei van dit jaar werden ontvoerd, verkracht en beroofd. Eén van de vrouwen werd vervolgens vermoord, de pogingen om ook de andere twee om te brengen mislukten. Zij waren vanmorgen, evenals de moeder van de omgekomen vriendin, opnieuw in de rechtbank in Alanya aanwezig.

De vraag wie de eigenaar is van het minibusje, is een heikele kwestie omdat de rechtbank beslag blijft leggen op het busje. Hakan K. moet voor elke dag huur betalen aan de officiële eigenaar, die hem het vervoermiddel in bruikleen gaf, zo verklaarde deze vanmorgen voor de rechtbank. De advocaat van de Nederlandse vrouwen beweert dat Hakan K. de minibus heeft gekocht, maar dat de formaliteiten nog niet waren voldaan. Dat zou betekenen dat het vervoermiddel door de rechtbank zou moeten worden geconfisceerd. De rechter besliste vanmorgen evenwel dat het minibusje wordt teruggegeven aan de eigenaar.

Het proces in Alanya, dat tot 23 november is uitgesteld, kan pas worden afgerond als het botten- en haaronderzoek van twee van de verdachten, bij de rechtbank arriveert. Die onderzoeken moeten uitsluitsel geven over hun precieze leeftijd, wat van cruciaal belang is voor de strafmaat. Bij het moord- en verkrachtingsdrama in het Turkse Alanya zijn vier mannen betrokken, drie van hen hebben inmiddels bekend, alleen hoofdverdachte Hakan K. houdt vol op geen enkele manier betrokken te zijn bij de moord en verkrachting van zowel de drie Nederlandse als een Russische vrouw, die een dag eerder werd vermoord.

Beide rechtszaken zijn inmiddels samengevoegd. Bovendien wordt Hakan K. samen met een andere verdachte nog beschuldigd van het beroven en verkrachten van een Duitse toeriste. Ook deze rechtszaak kwam vanmorgen opnieuw voor.

    • Froukje Santing