Hagemeyer integreert ARM en Stokvis-Union

NAARDEN, 25 OKT. Hagemeyer gaat zijn twee dochterbedrijven Amsterdamse Rijtuigmaatschappij (ARM) en Stokvis-Union samenvoegen. De nieuwe combinatie, ARM-Stokvis, telt ruim 1400 werknemers en streeft dit jaar naar een omzet van 1 miljard gulden. De winst zal naar verwachting tussen de 30 en 35 miljoen gulden bedragen, verwacht F. Hamilton, de van ARM-afkomstige voorzitter van de raad van bestuur.

Volgens Hamilton heeft de fusie geen negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid. “Integendeel, ik denk zelfs dat er eerder banen bijkomen.”

De nieuwe bestuursvoorzitter ruikt vooral kansen op de markt van auto-onderdelen en accessoires, waarin Stokvis is gespecialiseerd. “Die bedrijven gaan rechtstreeks leveren aan onze auto-importeurs. We willen in die branche sterk expanderen. Te denken valt aan overnames in Duitsland en Frankrijk.”

ARM (375 werknemers) importeert en distribueert personenauto's (Saab en Kia) en Renault-bedrijfswagens. Ook is het voormalige beursfonds reeds actief op het gebied van auto-accessoires, -onderdelen, -verhuur, -leasing en garage-uitrusting. Hagemeyer kocht ARM in 1988 en haalde het vervolgens van de beurs.

Stokvis-Union (1050 personeelsleden) is verder nog actief op het gebied van fietsen, wegenbouw- en logistiek materieel, tapes en lijmen, plastic halffabrikaten, pompen en brandbeveiligingsapparatuur.

Hagemeyer-topman A. Land maakte deze zomer bij de overname van branchegenoot Borsumij Wehry bekend dat de spaarzame industriële produktiebedrijven binnen Borsumij mogelijk zouden worden verkocht. ARM-Stokvis telt twee van dergelijke ondernemingen: fietsenfabrikant Union in Nieuwleusen en hefbrugfabrikant Stertil uit het Friese Kloostertille.

Volgens ARM-Stokvis-topman Hamilton bestaan er voor beide bedrijven momenteel geen concrete verkoopplannen. Stertil past volgens hem uitstekend binnen de groep. Wat Union betreft denkt Hamilton aan samenwerking met andere fietsenfabrikanten. Daarover zijn nog geen concrete gesprekken gaande.

De raad van bestuur van de nieuwe combinatie bestaat uit vier leden: Hamilton en A. van Soest (beiden afkomstig van ARM), J. Rijper (ex-Stokvis) en H. Ingwersen, die vice-voorzitter was bij de joint venture Hagemeyer Cosa Liebermann in Singapore.(ANP)