Gucci ook als aandeel in trek

AMSTERDAM, 25 OKT. Gucci, het prestigieuze en peperdure merk met de dubbele G, heeft onder haar klanten diverse prominenten. Zo knoopt president Clinton vaak een zijden Gucci-das om. Sinds een dag verbindt het van origine Italiaanse bedrijf zijn naam ook aan ter beurze verhandelbare aandelen.

Gistermiddag kwamen die aandelen gelijktijdig in New York, Londen en Amsterdam in de notering. Vanmorgen was de directie van Gucci op de Amsterdamse effectenbeurs om een toelichting te geven op de beursgang.

Gucci-president Domenico de Sole noemde de introductie een “fantastisch succes”. De belangstelling voor de aandelen was groot. De inschrijving in de VS, waar 60 procent van de stukken werd aangeboden, was 8 keer overtekend. De inschrijving voor het pakket buiten de VS zelfs 16 keer.

De grote vraag naar de aandelen had volgens De Sole twee redenen: “De hele branche van luxe-artikelen doet het thans wereldwijd erg goed. En Gucci is een sterk merk. In de VS is het zelfs het merk met grootste naamsbekendheid.” Gucci fabriceert luxe tassen, dassen, sjaals, horloges, sierraden, parfums en schoenen, die het wereldwijd verkoopt in 63 eigen winkels, via een franchise-keten, tax-free shops en warenhuizen.

De uitgiftekoers van de aandelen was omgerekend 34,15 gulden. In Amsterdam steeg de koers gistermiddag tot 44 gulden en sloot op 41,70. Vandaag rond het middaguur stond Gucci 5 dubbeltjes hoger op 42,20 gulden.

Het gaat bij de beursgang van Gucci om een emissie van 13,5 miljoen nieuwe aandelen en herplaatsing van 11 miljoen aandelen. Oefent het bankensyndicaat onder leiding van Morgan Stanley de komende weken de zogeheten green shoe optie uit dat stijgt het aantal ter beurze verhandelbare aandelen tot 28,2 miljoen en de omvang van de transactie tot 962 miljoen gulden.

De opbrengst van de emissie is voldoende om het negatieve eigen vermogen van Gucci - ultimo 1994 120 miljoen dollar - weg te werken. Deze schuld, zo maakte president De Sole duidelijk, was niet het resultaat van een operationeel verlies. Het ging om een lening aan Gucci van de eigenaar van het bedrijf, de Bahreinse investeringsmaatschappij Investcorp, die met Gucci's eigen vermogen was gesaldeerd.

De beursgang van Gucci is omstreden. Het feit dat het bedrijf in de afgelopen drie jaar niet onophoudelijk winst genereerde was voor de Italiaanse beurstoezichthouder reden notering in Milaan af te wijzen. Soepeler toonden zich de autoriteiten in New York, Londen en Amsterdam. In Amsterdam gold tot vorig jaar ook de eis van drie achtereenvolgende jaren winst voor de beursgang, maar deze werd met het opheffen van de parallelmarkt versoepeld. Nu krijgt een bedrijf toegang als wordt voldaan aan één jaar winst en nog een aantal aanvullende criteria, zoals dat na de introductie per jaar maximaal 20 procent van het aandelenkapitaal mag worden verkocht.

Door de herplaatsing van de 11 miljoen aandelen vermindert het belang van Investcorp van 100 tot 52 procent. In 1989 kocht Investcorp een belang van 50 procent Gucci. De rest, in handen van Maurizio Gucci (kleinzoon van Guccio Gucci die het bedrijf in 1929 oprichtte), verwierf Investcorp twee jaar geleden. Maurizio, die vorig jaar bij aanslag in Milaan het leven liet, was gedwongen zijn aandelen te verkopen door de slechte gang van zaken bij het bedrijf en wegens persoonlijke problemen als speelschulden.

Nadat Investcorp voor 380 miljoen dollar de controle over Gucci had verkregen, haalde het er stevig de bezem doorheen. Het distributienetwerk werd op sterkte gebracht door de verkoop meer te concentreren in eigen winkels. De produktie van goedkopere artikelen onder de merknaam Gucci, wat het exclusieve imago van het ermk schaadde, werd gestaakt.

Het boekjaar 1994 werd voor het eerst na jaren weer in de zwarte cijfers afgesloten. Gucci's netto winst bedroeg toen 17,3 miljoen dollar op een omzet van 263,6 miljoen dollar. Over de eerste helft van het lopende boekjaar bedroeg de winst bij Gucci, dat 1150 werknemers telt, 24,8 miljoen dollar op een omzet van 206,2 miljoen dollar.