Foto

Foto: SIRTE - De Libische leider, Moammar Gaddafi, wijst op een kaart van autonoom Palestijns Jericho tijdens een bijeenkomst met buitenlandse journalisten in Sirte waarop hij nog eens onderstreepte dat alle 30.000 Palestijnen uiteindelijk Libië zullen moeten verlaten. Vandaag echter kondigde hij op een nieuwe persbijeenkomst de opschorting van de uitzettingen aan. Gaddafi heeft de laatste maanden een paar duizend Palestijnse gastarbeiders uitgewezen, van wie er een kleine duizend al weken vastzitten in het Libisch-Egyptische grensgebied omdat ze niet over geldige papieren voor een ander Arabisch land of autonoom Palestijns gebied beschikken. Op de bijeenkomst van gisteren met de pers - die overigens geen vragen mocht stellen - wilde hij echter niets weten van het woord uitwijzing: “We proberen hen terug te krijgen naar hun vaderland.” Gaddafi, een verklaard tegenstander van toenadering tot Israel, zei op deze wijze te willen bewijzen dat de Israelisch-Palestijnse akkoorden die de Palestijnen autonomie geven, niets voorstellen. De uitwijzing van de Palestijnen valt overigens in het niet vergeleken met die van Libiës Afrikaanse gastarbeiders. Gaddafi zei gisteren dat ook dit beleid werd voortgezet. Maar “ik denk dat deze arbeiders eens terugkeren, alleen op andere wijze, want nu werken ze zonder identiteitspapieren, zonder medische verzekering, wegens de open grenzen.” (Foto AP)