Fidel Castro was zeer zichtbaar in New York

NEW YORK, 25 OKT. Vier dagen lang deed de Amerikaanse regering haar best om Fidel Castro, in New York voor de jubileumvergadering van de Verenigde Naties, te negeren. Maar vier dagen lang wist de Cubaanse president, die vandaag zijn bezoek beëindigt, zich in het middelpunt van de belangstelling te manoeuvreren.

Sinds zijn aankomst zaterdagmiddag demonstreren Cubaanse bannelingen, onder wie Castro's dochter Alina Fernandez Revuelta, op verschillende plaatsen in de stad luidruchtig tegen zijn communistische regime. Bij het welkomstdiner dat burgemeester Rudolph Giuliani zaterdagavond had georganiseerd voor alle staatshoofden en regeringsleiders was Castro niet uitgenodigd. En ook bij de cocktailparty die president Clinton zondagavond gaf voor de internationale staatslieden was hij niet welkom. Maar de Cubaanse leider zocht de afgelopen dagen zijn eigen publiek wel op.

Allereerst was dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waar zijn toespraak, over ondermeer het “nieuwe kolonialisme” van de vaste leden van de Veiligheidsraad, het grootste applaus van de dag kreeg. Vervolgens begaf Castro zich naar de studio van CNN, waar hij in een interview vertelde over het oogcontact dat hij bij de VN met Clinton had gehad. Hij liet blijken gefascineerd te zijn door de gepensioneerde generaal Colin Powell, wiens memoires hij door 46 vertalers in vier dagen had laten vertalen.

En nadat hij zijn donkere pak verruild had voor het vertrouwde militaire tenue, begaf hij zich naar een afgeladen kerk in Harlem, waar hem een warm welkom werd bereid door de menigte (Fidel! Fidel! Fidel!), waaronder de voormalige zwarte activiste Angela Davis die hem groette met geheven vuist. Bij zijn eerste bezoek aan New York, in 1960, was Castro uit zijn hotel aan Park Avenue gezet, waarna hij was uitgeweken naar een hotelletje in Harlem, nu maakte hij een sentimental journey. Castro's ontvangst in de Abyssinian Baptist Church in Harlem werd natuurlijk uitgebreid verslagen in de kranten en op tv.

De dagen daarop had Castro nog een aantal ontmoetingen met journalisten, zakenlieden en intellectuelen. Hij sprak maandag een gezelschap toe waaronder zich de financier David Rockefeller bevond, de historicus Arthur Schlesinger en de journalist Tom Brokaw. Dinsdag had een uitgever hem uitgenodigd te komen lunchen met een aantal vooraanstaande journalisten, zoals William Safire van The New York Times en Barbara Walters van het televisiestation ABC.

Bij al zijn gesprekken en toespraken kon Castro het Amerikaanse economische embargo van Cuba hekelen. In het Amerikaanse Congres is een wetsontwerp in behandeling om de sancties nog te verscherpen. Een aantal Congresleden had er bovendien op aangedrongen Castro een visum te weigeren, maar als gastland van de Verenigde Naties kunnen de VS een staatshoofd niet verhinderen de organisatie te bezoeken. Wel moest de Cubaanse president binnen een straal van 25 mijl (40 kilometer) van Manhattan blijven. Maar Castro heeft heel Amerika laten zien dat dat in het tijdperk van de televisie nauwelijks nog een beperking hoeft te zijn.