Edberg koestert jubileumpartij als grand-slamtitel

ROTTERDAM, 25 OKT. Stefan Edberg was gisteren een trots man. Niet omdat hij in de eerste ronde van het sterk bezette tennistoernooi van Essen de Italiaan Renzo Furlan met 6-3 en 6-1 versloeg, maar omdat de partij de duizendste was in de profcarrière van de Zweed. Na Ivan Lendl, Jimmy Connors en John McEnroe is de voormalige nummer één van de wereld de vierde speler die dat aantal heeft bereikt.

“Dit is een mijlpaal”, zei de 29-jarige Edberg na zijn partij. “Als je ouder wordt, worden dit soort dingen belangrijker. Over vijftien, twintig jaar zal deze prestatie veel voor me betekenen. Je kunt het vergelijken met de bekers en trofeeën in de kast. Daar kijk ik eigenlijk nooit naar, maar wanneer ik over een jaar of twintig de kast open doe, zullen de herinneringen terugkomen.”

Edberg, die eerder dit jaar bij de US Open de eerste tennisser werd die voor de vijftigste achtereenvolgende keer aan een grand-slamtoernooi deelnam, stond begin jaren negentig twee jaar lang op de eerste plaats van de wereldranglijst. Met Lendl, Connors en McEnroe is hij ook de enige speler die gedurende tien jaar altijd in de top tien van de wereldranglijst stond.

Edberg begon met professioneel tennis in 1982. Zijn eerste jaar sloot hij af met een 523ste plaats op de wereldranglijst. De in Londen wonende Zweed won zes grand-slamtitels, alleen Roland Garros wist hij nooit op zijn naam te schrijven. Momenteel, na het minste jaar van zijn carrière, staat hij op de 23ste plaats van de ranglijst. Aan stoppen denkt hij nog lang niet, vertelde Edberg gisteren. “Ik wil doorgaan zolang ik zelf het idee heb dat ik nog goed tennis speel. Aan het eind van dit jaar neem ik zeven weken vakantie. Hopelijk voel ik me daarna weer fit voor het nieuwe seizoen.”

Om Lendl van de eerste plaats te verdringen op de ranglijst van spelers met de meeste profpartijen achter hun naam, moet Edberg nog wel een paar jaar actief blijven. De inmiddels gestopte, tot Amerikaan genaturaliseerde Tsjech speelde 1.310 wedstrijden. Connors kwam tot 1.180, McEnroe tot 1.033 duels. Vandaag speelt Edberg in Essen zijn 1.001ste partij. Tegen Pete Sampras, de nummer twee van de wereld.

Op hetzelfde toernooi in Essen zorgde Joost Winnink gisteren voor een verrassing. De Nederlandse nieuwkomer, 175ste op de wereldranglijst, versloeg Paul Haarhuis met twee keer 6-1. De 24-jarige Winnink had in Essen al vijf kwalificatie-duels in de benen, drie in het enkel- en twee in het dubbelspel. De overwinning op Haarhuis is het grootste succes uit zijn loopbaan, die tot nog toe vijf ATP-toernooien telt. Winnink gaf zijn ervaren landgenoot, de nummer 21 van de wereld, geen enkele kans. Met een constante druk op de backhand van Haarhuis dicteerde Winnink, die zestien aces sloeg, het duel.

Boris Becker keerde in Essen na een maand blessureleed terug op de baan. Tegen Magnus Gustafsson, ook al lang worstelend met lichamelijk ongemak, was de Duitser binnen anderhalf uur klaar. Gustafsson hield de eerste set spannend tot in de tiebreak, die met 7-2 naar Becker ging. In de tweede set brak Gustafsson al snel de opslag van zijn tegenstander. Becker herstelde zich en won vervolgens met 6-4. Hij komt in de derde ronde uit tegen de winnaar van het duel tussen Richard Krajicek en de Nieuw-Zeelander Brett Steven.