'Dini minder heilzaam dan gedacht'

ROME, 25 OKT. De economische situatie van Italië staat centraal in het debat over de motie van wantrouwen, waarover morgenmiddag wordt gestemd in het Italiaanse parlement. Als een politieke crisis uitbreekt, komen de bezuinigingsmaatregelen in de begroting in gevaar. Een Kamermeerderheid lijkt van mening dat, ook als Dini valt, er garanties moeten komen dat de begroting wordt goedgekeurd. Onzekerheid hierover heeft begin deze week geleid tot een sterke koersval van de lire. Vanmorgen was de markt afwachtend.

Berlusconi greep de gelegenheid aan om te illustreren dat het kabinet-Dini minder heilzaam is geweest voor de economie dan wel wordt beweerd. De inflatie is in Dini's negen maanden gestegen van 3,8 naar 5,8 procent. De lire stond toen Berlusconi aftrad op 1038 lire voor een mark, en heeft onder Dini steeds lager gestaan, vanmorgen op 1162 lire voor een mark. De rente is gestegen. De koers van de lire ten opzichte van de gulden was vanmorgen 9,65 gulden voor 10.000 lire.

Een probleem bij de begrotingsbehandeling is dat de bezuinigingen volgens rechts niet ver genoeg gaan. Bij uitzondering zitten de werkgevers hierbij op dezelfde lijn als Berlusconi. In de wandelgangen wordt nu een oplossing gezocht voor de vraag hoe de begrotingsbehandeling moet verlopen bij een demissionair kabinet. Een exta probleem zijn de aanvullende bezuinigingen die vrijwel zeker begin volgend jaar nodig zijn.