Detailhandel laat Chipknip links liggen

ROTTERDAM, 25 OKT. De Chipknip, het nieuwe elektronische systeem voor kleine betalingen dat morgen in Arnhem officieel van start gaat, is “achterhaald”. Dat zegt directeur M. Roos van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. “De chipknip is een verouderd systeem waar we niet naar toe moeten”, meent hij.

De nieuwe elektronische portemonee, een initiatief waarmee de gezamenlijke banken een alternatief willen bieden voor het gebruik van klein geld bij beperkte betalingen, stuit bij de detailhandel op grote bezwaren. “Wie komt er nu met zo iets aanzetten als de technische mogelijkheden voor een compleet systeem voorhanden zijn”, zegt Roos.

De kritiek van Roos stemt overeen met eerdere bezwaren van de Raad Nederlandse Detailhandel (NDH). Een reeks van grote Nederlandse detailhandelconcerns heeft inmiddels te kennen gegeven niet aan project in Arnhem mee te doen. Daartoe behoren onder meer Albert Heijn, de dochterondernemingen van Vendex (Edah, Kijkshop, Dixons en Perry Sport), Koninklijke Bijenkorf Beheer en Gamma.

Interpay, de organisatie van banken die de Chipknip introduceert, heeft met verbazing gereageerd op de afwijzende houding van de detailhandel tegenover het nieuwe initiatief. Directeur W. Stolwijk: “ Het is voor mij een volslagen verrassing. In een paar dagen is de detailhandel 180 graden omgeslagen.

“Pas nog had ik nog een concept-brief in handen waarin de Raad Nederlandse Detailhandel (NDH) zijn leden adviseerde mee te doen aan de proef in Arnhem. Nu geeft de voorzitter van de NDH het tegenovergestelde advies.”

Volgens Stolwijk was er op alle fronten overeenstemming. “Wat betreft techniek, veiligheid, alles. Het voornaamste knelpunt zit 'm waarschijnlijk in het contract dat ze met Interpay moeten afsluiten.” Interpay lijkt niet genegen tegemoet te komen aan de bezwaren van de detailhandel tegen de tarieven voor de aanschaf en het gebruik van de chipknip: “Wij bieden een produkt aan dat betalingen op een nieuwe manier verwerkt, daar moet voor betaald worden.”

Interpay laat zich door het voorlopige afhaken van de detailhandel niet van de wijs brengen. Volgens een woordvoerder was het initiatief ,niet alleen gericht'' op bedrijven die al een pinautomaat gebruiken. Met name kleine winkeliers zouden enthousiast zijn over het initiatief. In Arnhem nemen 700 winkeliers deel aan het experiment. Daartoe behoren kleine zelfstandigen als krantenkiosken, bakkers, slagers en groentenboeren die nog geen pinautomaat hebben geïnstaleerd.

Interpay hoopt snel een oplossing te vinden voor de bezwaren van veel detaillisten dat zij naast de pinautomaat nog een tweede terminal op de toonbank moeten zetten. Medio volgend jaar verwacht Interpay de pinautomaat en de chipknip in eén automaat te kunnen integreren.