Commerciële regionale TV in noorden

GRONINGEN, 25 OKT. De Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC) en Koninklijke Boom Pers willen samen in Noord-Nederland beginnen met commerciële regionale televisie. De bedrijven richten voor hun activiteiten op het gebied van elektronische media per 1 januari 1996 een nieuwe vennootschap op, de Noordelijke Media Groep (NMG).

De bedoeling is om in de toekomst op de kanalen van NieuwsTV, in Drenthe en Friesland eigendom van Boom Pers en in Groningen gezamenlijk eigendom van de NDC en Boom Pers, met regionale televisie te beginnen. Deze week praat de Tweede Kamer over verruiming van de mogelijkheden daartoe.

Daarnaast zal de NMG zich richten op commerciële regionale radio en wil het televisieprogramma's voor specifieke doelgroepen ontwikkelen en exploiteren. De NMG wil voorts de huidige kabelkrant- en kabeltext-activiteiten uitbreiden. In Oost-Groningen en delen van Drenthe exploiteert de uitgeverij Wegener kabelkranten.

Koninklijke Boom Pers uit Meppel is uitgever van onder meer kabelkranten, nieuws- en huis-aan-huisbladen en vervaardiger van radio- en tv-programma's. De NDC is houdstermaatschappij van Hazewinkel Pers in Groningen, uitgever van onder meer het Nieuwsblad van het Noorden, en de Friese Pers in Leeuwarden, uitgever van onder meer de Leeuwarder Courant. De NDC en Boom Pers nemen beide een belang van 50 procent in de NMG.