Collectie Koenigs van Rotterdam naar Moskou

ROTTERDAM, 25 OKT. Eind november zullen in Moskou dertig tekeningen worden tentoongesteld uit het deel van de Koenigs-collectie dat zich in het Rotterdamse museum Boymans-Van Beuningen bevindt. Het andere deel, dat sinds het eind van de Tweede Wereldoorlog in Rusland is, is op dit moment te zien in het Poesjkin-museum in Moskou.

De tentoonstelling zal te zien zijn in de Bibliotheek voor Buitenlandse Literatuur in Moskou en is bedoeld als aanvulling op de huidige expositie in het Poesjkin Museum. Een eerder plan om alle werken samen te tonen, werd door de Russen afgewezen. De Nederlandse staat heeft teruggave geclaimd van de tekeningen in het Poesjkin museum. Zij werden indertijd door het Sovjet-leger als oorlogsbuit uit Duitsland meegenomen.

Volgens hoofdconservator drs. A.F.M.W. Meij van Boymans-Van Beuningen laat de expositie, die de naam 'Counterpart' krijgt, zien dat er een onlosmakelijk verband is tussen de tekeningen in Moskou en Rotterdam. “Een van de argumenten was om te laten zien hoe goed de tekeningen in Moskou passen bij de Nederlandse collectie. Er zijn verbluffende overeenkomsten. Zo hebben wij een tekening van Fragonard van een Romeinse ruïne. In Moskou ligt er ook een die dezelfde ruïne van de andere kant laat zien”. De dertig tekeningen die worden afgevaardigd zijn volgens hem topstukken van de Rotterdamse collectie. Er zijn onder andere werken bij van Dürer, Rembrandt, Rubens en 19de-eeuwse Franse kunstenaars.

Bij de expositie komt een catalogus in het Russisch, die in Nederland zal worden gedrukt.