Claim tegen ABN Amro door rechter afgewezen

ROTTERDAM, 25 OKT. Een Amerikaanse rechter heeft in hoger beroep een schadeclaim van 221 miljoen dollar (350 miljoen gulden) tegen ABN Amro gisteren van de hand gewezen. Dat heeft een woordvoerder van ABN Amro vanochtend bevestigd.

De schadeclaim hangt samen met de financiering door een voorganger van ABN Amro van de verkoop in 1981 van de Nederlandse tak van de Amerikaanse schrijfmachinefabrikant Remington. De advocaten van de bank bekijken volgens de woordvoerder nog of dit vonnis het einde betekent van de slepende juridische procedure. “Op het eerste gezicht lijkt dit een gunstige uitspraak in een vrij ingewikkelde procedure”, zo zegt de ABN Amro-woordvoerder.

De schadeclaim werd vorig jaar door een lagere rechter in New York toegewezen. De bank ging daarop in hoger beroep. Het proces draait om de ingewikkelde nasleep van een faillissement in 1981 van de Amerikaanse schrijfmachinefabrikant Remington Rand, bekend van de bolknop-typemachines.

Drie Arabische zakenlieden kochten in juni 1981 activa uit de failliete Nederlandse boedel en zetten de produktie van typemachines voort. Zij gebruikten daarbij een krediet van 16,5 miljoen gulden van de toenmalige banken Amro Bank en Pierson, Heldring & Pierson. Vervolgens begon de rechtsopvolger van de Amerikaanse Remington processen, omdat de Arabieren op onrechtmatige wijze bedrijfsgeheimen zouden hebben verworven. Na een baaierd van processen werd de claim vervolgens bij ABN Amro gedeponeerd, de enig overgebleven partij waar nog geld te halen was.