'Chinese dwangarbeid in project Wereldbank'

WASHINGTON, 25 OKT. Enkele tienduizenden gevangenen uit 21 werkkampen zouden in het noordwesten van China werken aan een irrigatieproject waarvoor de Wereldbank kredieten heeft verstrekt. Dit heeft de Amerikaanse mensenrechtenactivist Harry Wu (van Chinese afkomst) beweerd. Een functionaris van de Wereldbank zei er niets van te weten.

Wu maakte deze week een rapport openbaar van zijn organisatie Lagoai Research, waarin foto's zijn afgedrukt die Wu met een verborgen camera maakte tijdens een reis naar China in 1994. Wu werd onlangs in China wegens spionage veroordeeld, maar na Amerikaanse druk onmiddellijk naar de VS uitgewezen. Op de foto's zijn muren, uitkijktorens en bewakers te zien op verschillende plaatsen van het irrigatieproject in het Tarim-bassin (in de provincie Xinjiang).

Wu heeft Wereldbank-president James Wolfensohn gevraagd een onderzoek in te stellen naar dwangarbeid bij het irrigatieproject en mogelijk nog andere projecten van de Wereldbank. China is met bijna 3 miljard dollar een van de grootste leners van de bank. Een woordvoerder van de Wereldbank toonde zich gisteren “verrast” door het rapport van Wu. “Als er bewijzen op tafel komen, zullen we ons geld uit het project terugtrekken,” zo zei hij.

Het rapport van Wu werd gepubliceerd aan de vooravond van de besprekingen in New York tussen de Amerikaanse president Clinton en zijn Chinese collega Jiang Zemin. Het Amerikaanse Congres is er al enige tijd op uit de omvang van de kredieten van de Wereldbank voor China te doen verminderen. (AFP)