Breed herstel op vriendelijke effectenbeurs

AMSTERDAM, 25 OKT. In afwachting van de derde kwartaalcijfers van Philps, die morgen worden gepresenteerd, was de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen vriendelijk gestemd. De koerswinst voor aandelen over vrijwel de gehele linie resulteerde in een stijging van de AEX-index van belangrijkste fondsen met 3,27 punten tot 455,83 punten tegen het middaguur.

AMSTERDAM Samen met de winst van gisteren heeft de AEX de verliezen van maandag weer goedgemaakt. Toen moest de AEX een verlies van bijna zes punten accepteren door de onrust op de valutamarkten. De dollar noteerde vanmorgen ruim een halve cent hoger op 1,5600 gulden.

Optimistische verwachtingen van beleggers over de kwartaalcijfers van Philips ondersteunden opnieuw de koers van het elektronica-concern. Na een koerswinst van 1,60 gisteren noteerde Philips tegen het middaguur opnieuw hoger, 1,30 gulden op 70 gulden.

Ook Koninklijke Olie en Heineken stonden in de belangstelling. De bierbrouwer noteerde een winst van 2,40 gulden op 269,50 gulden, Koninklijke Olie klom met 1,70 gulden tot 191 gulden. Ook de cyclische waarden deden het goed. DSM boekte een stijging van 3,20 gulden tot 124,40. Akzo Nobel, dat vorige week een flinke tik kreeg na negatieve berichten over de anti-conceptiemiddelen van dochter Organon, werkt aan herstel. De opmars van gisteren werd vandaag voortgezet met een stijging van 1,80 gulden tot 184,50 gulden tegen het middaguur.

Het Italiaanse modehuis Gucci, dat dinsdag op het Damrak werd geïntroduceerd, won op de lokale markt negentig cent op 42,60 gulden.

Op de Europese wisselmarkten bracht de wekelijkse toewijzing van speciale beleningen door de Bundesbank geen verrassing. De Duitse centrale bank handhaafde het minimumtarief voor beleningen aan de commerciële banken op 4,03 procent.

In het kielzog van de dollar kropen ook de relatief zwakke Europese valuta's iets verder omhoog tegenover de Duitse mark en de gulden. De koers van het pond sterling steeg van 2,4595 gulden tot 2,4650 en die van de Franse franc van 31,830 gulden per honderd tot 31,900.

De geplaagde lire liet een lichte stijging zien van 0,9615 gulden per duizend tot 0,9645 gulden per duizend. Valutahandelaren wachten met de nodige spanning op de stemming over een motie van wantrouwen tegen de regering-Dini die voor morgen op de agenda staat.

NEW YORK De effectenbeurs in New York lijkt de stijgende lijn weer op te pikken. Na een verlies van in totaal bijna veertig punten eerder deze week eindigde de Dow Jones-index gisteren 28,18 punten hoger op 4783,66 punten.

Net als in Amsterdam waren de ogen gericht op de introductie van Gucci. Het aandeel in de Italiaanse producent van mode- en luxe waren sloot de eerste dag op Wall Street af met een slotkoers van 26,75 dollar, een flinke winst in vergelijking met de introductiekoers van 22 dollar.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag lager. De Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen daalde met 43,44 punten tot 17.970,81. Handelaren schreven de druk op de koersen vooral toe aan winstnemingen in elektro-aandelen door Japanse institutionele beleggers. De omzet was met ongeveer 300 miljoen aandelen aan de magere kant.