Autoverkoop in Europa stagneert dit jaar

TOKIO, 25 OKT. De verkoop van personenauto's in Europa zal dit jaar vrijwel stagneren. In 1996 valt slechts een bescheiden groei (tussen nul en drie procent) te verwachten. Dat heeft de voorzitter van de organisatie van Europese autofabrikanten (ACEA), Giorgio Guruzzo, gisteren in Tokio voorspeld. In de Japanse hoofdstad begint later deze week een autotentoonstelling. Over de eerste negen maanden van dit jaar is de verkoop in Europa met slechts 0,5 procent toegenomen. De herinvoering van een premie voor het vervangen van oude wagens in Frankrijk zal een stimulerend effect hebben, maar de fragiele economische situatie in andere landen van de Europese Unie zal de vraag blijven remmen, aldus Garuzzo. Vorig jaar nam de autoverkoop in Europa toe met 5,9 procent tot 11,9 miljoen auto's. Dat aantal lag nog ruim onder het record van meer dan 13 miljoen uit 1991. In het 'rampjaar' 1993 kelderde de afzet met 15 procent onder invloed van de economische recessie. (AFP)