Arafat verwijderd van concert in New York

NEW YORK, 25 OKT. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft gisteren kritiek uitgeoefend op de burgemeester van New York, de Republikein Rudolph Giuliani, die de avond tevoren de Palestijnse leider Yasser Arafat uit een concert van het New York Philharmonic had laten zetten.

Arafat was opzettelijk niet uitgenodigd voor het concert, dat de gemeente New York in het Lincoln Center had georganiseerd ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Verenigde Naties. Volgens de Palestijnse VN-delegatie had zij echter op volledig reguliere manier kaarten voor het concert gekregen van het organisatiecomité. In elk geval kwam Arafat, in het gezelschap van lijfwachten en enkele vrouwen, en kreeg prompt het verzoek van adjunct-burgemeester Randy Mastro weer te vertrekken. Arafat zat nog even de beginmaten uit van Beethovens Negende Symfonie (Alle mensen worden broeders) en ging toen. De meesten van de 2.000 aanwezigen, onder wie tientallen staatshoofden en regeringsleiders - zoals de Israelische premier Rabin, Arafats onderhandelingspartner - ontging het incident.

Burgemeester Giuliani zei gisteren op een persconferentie dat het hem niets kon schelen dat Arafat de Nobelprijs voor de vrede heeft gekregen en al tweemaal is uitgenodigd op het Witte Huis. Hij noemde Arafat een vroegere terrorist die “nooit ter verantwoording is geroepen voor de moorden waarbij hij was betrokken”. Giuliani, burgemeester van de Amerikaanse stad met de grootste joodse bevolking, zei dat de Palestijnse leider ook medeschuldig was aan de dood van tientallen Amerikaanse staatsburgers in het buitenland. “Ik denk niet dat we onrealistisch moeten zijn over wie Yasser Arafat is of waarvoor hij staat.”

Het State Department meende echter dat Giuliani een gebrek aan respect had getoond voor “de leider van het Palestijnse volk”. De vertegenwoordiger van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie bij de VN, Nasser al-Kidwa, beschuldigde Giuliani ervan “zich in gijzeling te hebben laten nemen door enkele fanatici”. “Men kan niet voorwenden dat New York de hoofdstad van de wereld is” en op dergelijke wijze handelen “om nog enkele kiezers meer voor zich te winnen”. (AFP, AP, Reuter)