Wielerprofploeg met acht renners

NIJKERK, 24 OKT. De nationale wielersport op een hoger plan brengen. Dat is de belangrijkste doelstelling van de derde Nederlandse profploeg, Foreldorado-Golff. De formatie presenteerde gisteren in Nijkerk de zeven renners. De achtste wordt binnenkort bekend gemaakt.

“Er mogen van ons nog niet direct wonderen worden verwacht”, vertelde ploegleider Frits Schür. “We gaan dit jaar iets neerzetten waar we een groot aantal jaren op kunnen voortborduren. Pas over een jaar of vijf jaar moeten we klaar zijn voor de Ronde van Frankrijk.”

De ploeg heeft de profs Wiebren Veenstra, John Talen, Raymond Meijs, John van den Akker en de amateurs Hans van Dijk, Jurgen Gilsing en Lucien de Louw voor twee jaar gecontracteerd. De amateurformatie Foreldorado, die dit seizoen tweede werd in de topcompetitie, en Golff presenteerden afgelopen juli het plan voor een profploeg. Daarna is het lang stil geweest. “We wilden pas naar buiten treden op het moment dat alles helemaal rond was”, verklaarde ploegmanager Cees van Panhuis.

De derde profploeg van Nederland legt vooral de nadruk op de opleiding. Rond de profformatie komt een ploeg van veertien amateurs, met onder meer Dennis Heij, Michael van der Wolff en de broers Jan en Godert de Leeuw. Die moeten op termijn doorstromen naar de beroepsrenners. “Dit team moet de kweekvijver worden voor de profs”, aldus Schür. (ANP)