Vlaanderen optimistisch over kunstkanaal

BRUSSEL, 24 OKT. De Vlaamse regering is zeer optimistisch over de oprichting van een gezamenlijk Vlaams-Nederlands Kunstkanaal op de televisie. De nieuwe zender kan mogelijk al in het najaar van 1996 de kabel op in Vlaanderen en Nederland. De Vlaamse minister van Brusselse aangelegenheden en gelijke kansenbeleid, Anne van Asbroeck, heeft dat meegedeeld in een persbericht naar aanleiding van een afgelopen weekeinde in Haarlem gehouden debat over de samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland. Volgens de minister is de oprichting van de gezamenlijke cultuurzender “bijna een feit”. De plannen voor de zender zijn opgesteld door de Nederlandse stichting 'Kunstkanaal' en het cooperatieve 'Kunstkanaal Vlaanderen'. Stichting Kunstkanaal verzorgt al uitzendingen via de kabel in Amsterdam, Rotterdam, Hilversum en Utrecht. Bij Kunstkanaal Vlaanderen zijn tien Vlaamse kunstinstellingen aangesloten, waaronder het Festival van Vlaanderen, het Kaaitheater, de Singel en het Vlaams Theater Instituut. De opzet is om in Nederland en Vlaanderen uitsluitend artistieke produkties en programma's over kunst en cultuur uit te zenden. De nieuwe Vlaams-Nederlandse cultuurzender moet zichzelf financieel bedruipen. Volgens een woordvoerster van Van Asbroeck is het niet de bedoeling dat de Vlaamse regering de zender gaat subsidiëren.