Topman Merpati wil Boeing en moet weg

JAKARTA, 24 OKT. De Indonesische minister van transport heeft opdracht gegeven directeur Ridwan Fataruddin van vliegmaatschappij Merpati Airline te ontslaan. Aanleiding voor het ontslag is volgens het officiële Indonesische persbureau Antara de weigering van Fatarudin om voor zijn maatschapij vliegtuigen van Indonesische makelij te leasen.

Fatarudin zou hebben geweigerd zestien toestellen te huren van het type CN-235, gemaakt door het staatsbedrijf Indonesian Aircraft Industry. Hij vond de huurprijs van deze vliegtuigen, 110-duizend dollar per maand, te duur in vergelijking met de toestelen van het type 737-200 van Boeing. De huurpijs van de Boeings bedraagt volgens Fatarudin honderdduizend dollar per maand.

Haryanto Danutirto - de minister van transport - beval daarop de directeur van het staatsbedrijf Garunda Indonesia, het moederconcern van Merpati Airline, directeur Fataruddin te onstslaan. Fatarudin heeft te kennen gegeven dat hij de consequenties van zijn weigering zal aanvaarden.

De toestellen van de Indonesian Aircraft die Merpati Airline zou moeten gebruiken zijn in handen van de leasemaatschappij PT Arthanusa. Dit bedrijf is het gezamenlijk eigendom van de Indonesische bedrijven Bakrie en Hampuss. Hampuss is op haar beurt in handen van Hutomo Mandala Putra, de jongste zoon van de Indonesische president Soeharto (AFP).