Ruzies in top mede oorzaak; Leiding van SPD erkent invloed op verlies in Berlijn

BONN, 24 OKT. De klap die de SPD zondag in de verkiezingen in Berlijn heeft gekregen is voor “een belangrijk deel” toe te schrijven aan de maandenlange ruzies in de partijtop in Bonn.

Dit zei SPD-voorzitter Rudolf Scharping gisteren in een reactie op het debâcle van zijn partij in de Duitse hoofdstad, waarbij de SPD zakte van 30,4 tot 23,6 procent van de stemmen.

Scharpings herverkiezing als fractieleider in de Bondsdag, die vanmiddag zou worden gehouden, lijkt niettemin verzekerd, al zal hij vermoedelijk niet de steun van 98 procent van de 252 SPD-fractieleden krijgen, zoals een jaar geleden. Wel is de herverkiezing van Günter Verheugen, een van de ondervoorzitters van de fractie, in gevaar, heette het gisteren in het partijbureau. Verheugen trad begin deze maand af als politiek manager van de SPD wegens “campagnes” tegen hem in de partijtop.

Scharping wilde geen adviezen geven aan zijn partijgenoten in Berlijn over de vraag of zij hun grote coalitie met de CDU onder burgemeester Eberhard Diepgen moeten voortzetten of hem een minderheidsregering moeten laten vormen. Over die vraag is in de Berlijnse SPD inmiddels een fel debat ontbrand. Niet alleen zijn veel SPD'ers verontwaardigd over de “diffamerende campagne” die de CDU tegen haar coalitiepartner zou hebben gevoerd, maar bovendien vrezen zij voor nieuwe klappen als de samenwerking met de CDU zou worden voortgezet.

Ingrid Stahmer, de SPD-lijsttrekster in Berlijn (Scharping gaf haar gisteren bloemen: “niet voor het resultaat, wel voor je moed”), kondigde aan dat een speciale partijraad in Berlijn 7 november over dit vraagstuk moet beslissen. In elk geval, zei zij, zal de SPD geen minderheidscoalitie met de Groenen aangaan met gedoogsteun van de PDS, de voortzetting van de communistische, vroeger in de DDR heersende SED. Namens de CDU hebben kanselier Kohl, die “zeer tevreden” zei te zijn, en burgemeester Diepgen de SPD opgeroepen de grote coalitie voort te zetten. Diepgen: “Dat is de verdomde plicht van de SPD tegenover Berlijn”.

Het complete bestuur van de Berlijnse FDP, inclusief voorzitter Günter Rexrodt (minister van economische zaken in Bonn), treedt af. Volgens Rexrodt trekt het daarmee “de volle consequentie”, nu de liberalen ook in de hoofdstad ver onder de kiesdrempel zijn gebleven door met 4,6 procent te kelderen tot 2,5. Rexrodt, die wegens zijn wisselvalligheid de bijnaam Hexi-Rexi draagt, is in de CDU en ook in zijn eigen FDP omstreden. Hij blijft echter aan als minister, al heet het in de FDP officieus dat het mogelijk slechts om uitstel van executie gaat, namelijk tot maart volgend jaar verkiezingen worden gehouden in de deelstaten Rijnland-Palts, Baden-Württemberg en Sleeswijk-Holstein. Die verkiezingen zijn belangrijk voor Scharpings gezag in de SPD, maar nog belangrijker voor de FDP, die sinds zondag nog slechts vertegenwoordigd is in vier deelstaatparlementen.

    • J.M. Bik