Rookverbod kost KLM boekingen

ROTTERDAM, 24 OKT. Het rookverbod tijdens de meeste vluchten van KLM, Transavia en Martinair kan deze maatschappijen meer dan een kwart van hun boekingen kosten. Deze schatting maakt het Bureau Voorlichting Tabak op grond van een onderzoek dat het onder negenhonderd luchtreizigers heeft laten uitvoeren.

Een woordvoerster van de KLM wilde vanochtend niet op die cijfers ingaan. Wel benadrukte zij dat het betrokken onderzoek de Nederlandse situatie betreft, terwijl 70 procent van de passagiers van de KLM uit het buitenland komt. “Wij sluiten niet uit dat er klanten zijn die vanwege het feit dat zij niet mogen roken niet meer KLM vliegen”, aldus de woordvoerster. “Maar wij volgen een trend waarbij we goed naar onze klanten hebben geluisterd. Het aantal klachten van niet-rokers is de de laatste anderhalf jaar met 70 procent toegenomen. Ook is er een stijgende vraag naar niet-rokenstoelen. Mede op basis van die informatie is dit besluit genomen.”

De KLM staat niet alleen in haar besluiit. Steeds meer maatschappijen, vooral op vluchten naar de Verenigde Staten en Canada, verbieden het roken aan boord van hun vliegtuigen.