Politie Deventer stopt illegale invoer van afval

DEVENTER, 24 OKT. De politie in Deventer heeft met de aanhouding van negen mensen een einde gemaakt aan een illegale invoerlijn van afval uit Duitsland. Onder de verdachten zijn vier medewerkers van het gemeentelijke afvaldepot in Deventer.

De vier mannen, die het volledige personeel van het depot vormen, worden ervan beschuldigd tegen betaling stortingen van illegaal ingevoerd afval uit Duitsland buiten de administratie te hebben gehouden. Ze hebben bekend.

De ambtenaren konden worden aangehouden na verklaringen van vijf mannen uit Deventer die in juni werden gearresteerd op verdenking van de illegale invoer van afval. Volgens de politie hebben deze vijf mannen gedurende anderhalf jaar tegen betaling afval van Duitse autobedrijven Nederland binnengesmokkeld voor verwerking in Deventer. Dit is in strijd met de Europese milieuwetgeving, die niet toestaat dat afval uit het ene land definitief wordt verwerkt in een ander land.

De politie kwam de zaak begin vorig jaar op het spoor na een tip dat er wekelijks honderden kunststof autobumpers werden gestort bij het gemeentelijk afvaldepot. Omdat op sommige bumpers Duitse kentekens waren aangetroffen, stelde de politie een onderzoek in. Volgens de politie reden de verdachten meerdere keren per week naar Duitsland om afval op te halen. Het ging daarbij onder andere om complete autowrakken, banden, olieresten en accu's. Voor de Duitse garagehouders was de export van het afval aantrekkelijk omdat aan verwerking in Duitsland hoge kosten verbonden zijn.

De vijf smokkelaars hebben per persoon in ieder geval dertig- tot honderdduizend gulden verdiend, aldus de politie. Omdat de medewerkers van het afvaldepot niet alle stortingen in de administratie hebben opgenomen, is onduidelijk hoeveel afval zij in totaal hebben ingevoerd. De politie weet ook niet hoeveel de ambtenaren hebben verdiend aan de omvangrijke fraude. De gemeente Deventer heeft de vier omgekochte medewerkers van het overlaadstation voorlopig op non-actief gesteld. Medewerkers van een particulier beveiligingsbedrijf nemen de taken op het depot zo lang over. De politie heeft bij het onderzoek samengewerkt met de dienst Toezicht Afvalstoffen van het ministerie van VROM en de afdeling Recherche Informatie Oost.