Palestijnen nu in Syrië na 2 weken op veerboot

LATAKIA/KOPENHAGEN, 24 OKT. Meer dan 600 Palestijnen, onder wie veel kinderen, die bijna twee weken geleden door Libië werden uitgewezen, zijn gisteren aan boord van twee schepen in de Syrische haven Latakia aangekomen.

De Palestijnen, die allen over Syrische papieren beschikken, hadden na hun uitwijzing dagenlang vastgezeten op een Cyprische veerboot die in eerste instantie door de Syrische autoriteiten was geweerd. Vervolgens verbleven ze voor de kust van Cyprus, terwijl de autoriteiten daar Syrië ertoe bewogen hen alsnog toe te laten. Met Syrische schepen zijn ze uiteindelijk naar Syrië overgebracht.

Aan boord van de veerboot zijn nog enkele tientallen andere Palestijnen achtergebleven die geen Syrische papieren bezitten, en een aantal Marokkanen en Algerijnen. Over hun lot is nog geen duidelijkheid.

De Libische leider Moammar Gaddafi, die sinds maanden opruiming houdt onder de miljoenen al dan niet illegale gastarbeiders in zijn land, heeft het nieuwe Israelisch-Palestijnse autonomie-akkoord aangegrepen om ook een deel van de Palestijnen in Libië uit te wijzen. Honderden uitgewezen Palestijnen zitten al weken vast in het Libisch-Egyptische grensgebied. De Arabische landen willen alleen Palestijnen opnemen die over de juiste documenten beschikken.

“Wij danken de Syrische president Assad die het ons mogelijk maakte onze zonen terug te zien”, zei een vrouw die de hele nacht in Latakia had gewacht tot de schepen met de Palestijnen zouden arriveren. Maar een vrouw die met een van de vaartuigen aankwam, zei: “Ik ben een Palestijnse die in Syrië is geboren. Ik heb scholen gedeeld met mijn Syrische broeders en het is niet vreemd dat Syrië ons nu weer opneemt.”

Een hoge functionaris uit autonoom Palestijns gebied, 'minister' van planning Nabil Sha'ath, riep gisteren in Kopenhagen de internationale gemeenschap op Libië ertoe te bewegen de uitwijzingen te staken. “Ik voel me afschuwelijk. Dit gedrag is in strijd met de rechten van de mens en het vredesproces in de regio”, zei hij. “We moeten die Libische dwazen op de een of andere manier stoppen, vroeger of later moeten onze internationale en Arabische vrienden helpen dit probleem op te lossen. Het is negatief als Palestijnen als bootvluchtelingen worden behandeld.” (Reuter, AP, AFP)