Opnieuw grote bankfusie in VS in voorbereiding

NEW YORK, 24 OKT. De Amerikaanse bank BankAmerica voert besprekingen om NationsBank over te nemen. Door een fusiebesluit zou de grootste Amerikaanse bank ontstaan met een balanstotaal van 420 miljard dollar.

Met de overname, waarbij voor NationsBank 84 dollar per aandeel wordt betaald, is een recordbedrag van iets meer dan 22 miljard dollar gemoeid. Daarmee is het de grootste bankfusie in de Amerikaanse geschiedenis.

De banken willen het overleg niet bevestigen maar analisten die de banken van nabij volgen zijn niet verrast. De banken vullen elkaar geografisch goed aan. Door hun bijna identieke profiel kan de schaalvergroting leiden tot aanzienlijke besparingen. BankAmerica is nummer 2 en NationsBank is nummer 4 op de ranglijst van Amerikaanse banken.

De besprekingen zouden al sinds de zomer gaande zijn. Verschil van mening is er nog over de vestigingsplaats van de bank en mogelijk ook de personele invulling van de top. Topman Hugh McColl is de baas van NationsBank en hij is volgens velen niet iemand die de tweede viool zal willen spelen. BankAmerica is gevestigd in San Francisco, Californië, en NationsBank in Charlotte, North Carolina. Een compromisbesluit voor een vestigingsplaats zou zijn de hoofdstad Washington kunnen zijn.De beide banken die filialen hebben in het zuiden en westen zouden alleen Texas hebben als overlappend gebied. De nieuwe combinatie zou ongeveer 140.000 werknemers hebben. Analisten vragen zich af of de omvang van de nieuwe bank vragen bij overheidsreguleerders oproept. De twee banken zouden samen in Amerikaanse ogen groot zijn, maar op de wereldranglijst slechts de tiende plaats innemen.

BankAmerica probeert al sinds de jaren tachtig te groeien door overnames. Zij had contacten met Chase Manhattan, voordat deze met Chemical overeenstemming bereikte over een fusie. In het Amerikaanse bankwezen is al enige tijd een ongekende concentratie gaande, die mede verband houdt met de versoepeling van de regels, die activiteiten buiten de thuisstaat mogelijk maken. Tot nu toe is het Amerikaanse bankwezen nog versnipperd en blijft daarom achter bij Europese banken.

    • Lucas Ligtenberg